„Kora orzechowa” to ciasto warstwowe na bazie biszkoptu orzechowego, kremu budyniowego i brzoskwiń. Do masy dodatkowo dla lepszego smaku dodane są delicje. Przez co ciasto nie jest mdłe w smaku. Dodatek galaretki także sprawia, że ciasto jest lekko kwaśne i ma bardziej wyrazisty smak. Polecam w święta i uroczystości rodzinne. Robi wrażenie, nie sprawia problemów przy krojeniu i pięknie wygląda wierzch ciasta.
Biszkopt jest dosyć wilgotny i nie trzeba go nasączać. Najlepsze są orzechy laskowe i włoskie oraz migdały. Taka mieszanka najlepiej smakuje. W niektórych przepisach dodawane są też rodzynki, ale ja ze względu na przekrojenie biszkoptu nie dodawałam. Natomiast jeśli lubisz rodzynki dodaj ok. 80 g i piecz dwa biszkopty, ponieważ nie da się już wtedy go przekroić.
Krem budyniowy nie jest bardzo słodki, ale dodatek ciastek typu delicje fajnie dodatkowo podkręca smak. Brzoskwinie kroiłam na plasterki i układałam jeden na drugim tworząc coś na kształt dachówki. Galaretki najlepiej użyć brzoskwiniowych, ale możesz wymieszać i dodać np. jedną pomarańczową.
Uwaga: ciasto im starsze tym lepsze. Trzy dni w lodówce to ciasto najlepsze w smaku.
Na pewno polecam dla osób, które uwielbiają ciasta przekładane z kilkoma warstwami. Dla osób uwielbiających orzechy (są bardzo wyczuwalne). Oprócz niewielkiej ilości mąki można uważać biszkopt za bezglutenowy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na warstwowe ciasta z kremem.
CIASTO „KORA ORZECHOWA” – PRZEPIS:
FORMA: 24×24 cm
SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY:
- 5 białek, dużych
- 3 żółtka, duże
- 150 g cukru
- 150 g orzechów np. włoskich, laskowych, zmielonych
- 80 g wiórek kokosowych (lekko zmieliłam)
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 250 ml soku z puszki brzoskwiń
- 280 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 6 łyżek cukru
- 2 budynie śmietankowe (proszek)
- 1 łyżka mąki tortowej
- 2 szklanki wody
- 3 żółtka + 2 (pozostałe z biszkoptu)
DODATKOWO:
- ok. 250 g ciastek typu delicje np. pomarańczowe
- 2 galaretki brzoskwiniowe, proszek
- 3 szklanki wody
- brzoskwinie z puszki (duża)
- 3 łyżki mocnego naparu z kawy
- 3 łyżki alkoholu np. wódki
Zmielone orzechy, wiórki, mąkę, proszek przesypujemy do miseczki i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta (ok.3-4 min). Dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksujemy na najniższych obrotach. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki mieszamy z masą białkową i suche składniki w 3-4 partiach. Łączymy bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Przekładamy surowe ciasto do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24×24 cm. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 25-30 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy. Po wyjęciu biszkopt rzucamy na podłogę (zabezpieczoną) z wysokości ok. 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Sok z brzoskwiń wlewamy do rondelka o grubym dnie razem ze szklanką wody i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. W pozostałej szklance wody rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy 5 żółtek i mieszamy. Do żółtek powoli wlewamy roztwór z soku brzoskwiniowego, cały czas energicznie mieszając. Ponownie podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia, cały czas mieszając. Owijamy folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (temp. pokojowa) chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce powstały budyń.
Alkohol łączymy z naparem. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie. Wykładamy połowę kremu budyniowego. Delikatnie zatapiamy stronę biszkoptową delicji w alkoholu z kawą. Układamy stroną czekoladową do kremu jeden obok drugiego. Wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, lekko dociskamy. Układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na brzoskwinie. Ciasto wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Komentarze
jeśli chce zrobić to ciasto w trochę większej blaszce (taka od sernika), mogę zrobić z podwójnej porcji wszystkiego? Będzie dobre?Bo na 1,5 ciężko będzie niektóre produkty podzielić
Będzie wysokie, ale tak
Witam, czy do kremu zamiast masła można użyć takiej samej ilości mascarpone?
tak
Dzień dobry! Jeżeli upiekę biszkopt w środę, a w czwartek przełożę kremem to czy ciasto będzie dobrze smakować w sobotę? To duża, rodzinna impreza, więc nie chciałabym podpaść ;). Może lepiej zacząć ciasto w czwartek,a skończyć w piątek? Pozdrawiam!
Możesz je wykonać w czwartek lub w piątek i tak będzie pyszne
Kolejny przepis na plus
Wygląda zjawiskowo, a smak bardzo dobry ale jednak mało wyrazisty. Pozdrawiam
prześliczne Ci wyszło
gratuluje
To ciasto ma jedną wadę… Za szybko znika…
Niestety nie prześlę zdjęcia bo nie zdążyłam zrobić… Pyszne !!!