Ciasto kostka alpejska o kremowym i słodkim smaku przeplatanym dosyć kwaśnym dżemem porzeczkowym. Przepyszne, lekkie i do tego bardzo proste w wykonaniu. Polecam wypróbować.
Ciasto jest na bazie biszkoptu kakaowego, który nasączony jest mocnym naparem z kawy. Dodatkowo możesz do niego dodać odrobinę likier np. kawowego lub wódki, aby podkręcić smak.
Kolejna warstwa to krem kajmakowy na bazie masła, kajmaku i nutelli. Do środka dodajemy również pokruszone małe beziki, które nadają słodyczy. Krem jest niesamowicie słodki, ale następna warstwa kremu śmietankowego fajnie ją równoważy. Całość oprószamy startą gorzką czekoladą.
Ciasto kostka alpejska to idealne ciasto na uroczystości, urodziny lub spotkania rodzinne. Jedno z moich ulubionych ciast.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:
- 200 g masła
- 400 g kajmaku
- 2 łyżki nutelli
- 150 g bezików, suchych
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/3 szklanki mocnej kawy
- 1 łyżeczka cukru
DODATKOWO:
- 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego, małego
- starta gorzka czekolada na wierzch
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka
najlepiej
jeśli
będą
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtko.
Na
koniec
za
pomocą
szpatułki
lub
dużej
łyżki
drewnianej
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki.
Delikatnie
mieszamy,
aby
piana
z
białek
jak
najmniej
opadła.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobna
smarujemy
lekko
tłuszczem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
nasączamy
kawą
i
smarujemy
dżemem.
Miękkie
masło
miksujemy
na
puch,
następnie
dodajemy
po
łyżce
kajmak
i
nutellę.
Beziki
kruszymy
na
większe
kawałki
i
mieszamy
z
masą.
Wykładamy
na
biszkopt
i
na
czas
przygotowania
kremu
wkładamy
do
lodówki.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
(nie
wrzącej)
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
mleko
w
proszku
i
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Wykładamy
na
krem
kajmakowy
i
oprószamy
startą
czekoladą.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Komentarze
Mam pytanie czy można zastąpić czymś mleko w proszku ??
Zapomniałam dodać dżem czy wyjdzie? ????
Ciasto meeega, zrobilam na swieta zjedzone niemalze natychmiast, wszyscy zachwyceni, tylko beziki zmienilam na orzechy REWELACJA!!! Polecam polecam polecam
Ciasto wyszło pyszne ! Fajnie słodkie, a masa z tymi bezami najlepsza….kostka alpejska okazała się świetnym prezentem walentynkowym
Super
pozdrawiam
Witam! Mam pytanie odnoście masy robiłam i wszyła gęsta jednak po nałożeniu na biszkopt i nocy w lodówce spływała ?Co może być przyczyną ?Wszystko tak jak w przepisie…
Który krem?
ten z kajmakiem …masa była idealna jak ją nakładałam jednak
po nocy w lodówce spływała