Bardzo smaczne ciasto kostka truskawkowa idealne w sezonie letnim. Kruche ciasto, warstwa truskawkowa, krem śmietanowy oraz beza z migdałami. Przepyszne, słodkie z lekko kwaśną galaretką truskawkową i truskawkami.
Kruche ciasto wykonujemy troszeczkę inaczej niż w przypadku tradycyjnego. Używamy miękkiego masła i proszku do pieczenia, aby je nieco podnieść i nadać lekkości.
Warstwa z truskawkami jest bardzo prosta. Dwa składniki: truskawki i galaretka. Proste i smaczne.
Krem śmietanowy jest na bazie kremówki oraz serka śmietankowego już zmielonego. Jeśli nie lubisz serków możesz dodać serek mascarpone, będzie nieco inny smak, ale równie dobry.
Bezę wykonujemy standardowo z dodatkiem na górze płatków migdałowych, które fajnie smakują i ładnie wyglądają. Bezę jeśli chcesz możesz upiec następnego dnia i wyłożyć dosłownie przed podaniem. Będzie wtedy chrupiącą na wierzchu i piankowa w środku. Podczas chłodzenia w lodówce beza po jednym dniu już mięknie i nie ma tego fajnego pancerzyka, który się na niej tworzy.
Ciasto kostka truskawkowa to jeden z moich ulubionych wypieków w tym sezonie. Połączenie słodyczy, owoców i mieszanka smaków słodko-kwaśnego. Pycha.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.
CIASTO KOSTKA TRUSKAWKOWA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 125 g mąki tortowej
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 żółtka, duże
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRUSKAWKOWĄ:
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml gorącej wody
- 500 g truskawek
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka śmietankowego, mielonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- ok. 70 g wiórków kokosowych
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 3 białka, duże
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- ok. 50 g płatków migdałowych
- ok. 50 wiórków kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Zaczynamy tym razem od końca przepisu i na początku wykonujemy bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, aż białka zaczną być mocno gęste. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sok i jeszcze chwilę miksujemy. Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy wiórkami i wykładamy bezę tworząc na górze fikuśne kształty. Oprószamy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C i od razu zmniejszamy do 110 C z termoobiegiem lub 120 bez termoobiegu. Pieczemy około 1,5 godz. Gotową bezę wykładamy na krem śmietankowy (najlepiej jeśli beza jest wykonana przed podaniem i nałożona na wierzch ciasta, wtedy jest na wierzchu krucha). Jeśli masz dwie identyczne formy bezę wykonaj na samym końcu.
Masło miksujemy razem z cukrami i solą, następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec łączymy z przesianą mąką razem z proszkiem. Formę o identycznych wymiarach jak do bezy wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy ciastem i pieczemy w temp. 200 C przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Truskawki kroimy na kawałki i wykładamy na ciasto, zalewamy tężejącą galaretkę (najlepiej jeśli truskawki będą lekko wystawać z galaretki). Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej), zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę oraz serek (prosto z lodówki) ubijamy, aż krem zacznie być gęsty. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę. Gotowy krem wykładamy na galaretkę i oprószamy wiórkami kokosowymi.
Truskawki mogą być mrożone ?
tak :)