Znajdź swój przepis

Ciasto kostka wiśniowa

22 stycznia, 2016

Ciasto kostka wiśniowa to bogaty w smaku deser. Kakaowy biszkopt, wiśniowa warstwa, krem śmietankowy oraz starta czekolada wraz z przybraniem żurawinowym. Ciasto jest zniewalająco pyszne i jednocześnie delikatne. Smaki z jednej strony są wyraziste, a z drugiej w połączeniu z kremem tworzą lekką strukturę.

Biszkopt kakaowy to tradycyjny przepis bez nowości. Jeśli lubisz możesz nasączyć biszkopt np. mocnym naparem herbacianym wymieszanym z odrobiną alkoholu. Ewentualnie wymieszać wiśniówkę z wodą i lekko nasączyć.

Warstwę wiśniową wykonałam w dosyć nietypowy sposób. Zamiast dodawać wiśnie mrożone zamieniłam je na dżem wiśniowy, który świetnie podkręcił smak. Jedną galaretkę dodałam wiśniową, a drugą z czarnej porzeczki. Wyszedł bardzo ciekawy i pyszny smak.

Krem to połączenie kremówki z mascarpone. Nie trzeba dodawać żelatyny, aby ją usztywnić wystarczy dobrze ubić masę.

Na wierzch dałam startą gorzką czekoladę oraz żurawinę, aby nadał lekkiej kwasowości.  Jeśli nie lubisz żurawiny możesz zastąpić ja wiśniami z zalewy lub suszonymi.

Ciasto wiśniowa kostka to fajny pomysł na Walentynki, ale nie tylko. Idealne dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem. Ciasto przepięknie wygląda i ma cudowny smak. Polecam wypróbować ten prosty przepis.

kostka-wiśniowa-3

CIASTO KOSTKA WIŚNIOWA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie dodajemy w kilku porcjach przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy biszkopt i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Do tężejącej galaretki dodajemy dżem wiśniowy, mieszamy.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie (można lekko nasączyć mocną herbatą), wykładamy galaretkę. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Kremówkę razem z serkiem mascarpone miksujemy na sztywny krem. Na koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na biszkopt. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz żurawiną.

Wpis zawiera lokowanie produktu.

kostka-wiśniowa-4

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy w przepisie na biszkopt nie brakuje proszku do pieczenia lub sody?

    1. aneta Autor says:

      nie :) w tym wypadku nie dodajemy :)

  2. Czy zamiast dżemu można dać wiśnie z kompotu,jeśli tak to ile mniej więcej?

    1. aneta Autor says:

      Dodaj tak z 300 g

  3. Agnieszkaa says:

    Biszkopt przepyszny,galaretki idealne połączenie,polecam!

  4. Wyprowalam. Ciasto wyglada rewelacyjnie i rowniez tak smakuje:) bardzo proste w przygotowaniu i w miare szybkie. Chetnie skorzystam z kolejnych przepisow. Pozdrawiam:)

  5. Agnieszkaa says:

    jak forma będzie z 10 cm większa,to nic się nie stanie?

    1. Ilovebake says:

      Ciasto bedzie po prostu nizsze

  6. Wygląda bardzo efektownie :)

  7. Wygląda obłędnie ! Smakowity pomysł na ciasto ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x