Znajdź swój przepis

Ciasto kukułka

8 kwietnia, 2015

Bardzo intensywne w smaku ciasto kukułka z dosyć dużą ilością alkoholu. Ciasto jest nie tylko sycące, ale także mocno czekoladowe z warstwami na bazie bitej śmietany. Ciasto nie należy do lekkich i niskokalorycznych. Idealne na przeróżne uroczystości rodzinne, urodziny (tylko dla dorosłych). U mnie gościło na stole w Święta Wielkanocne i wszyscy byli zachwyceni smakiem.

Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby masy mogły się przegryźć. Biszkopty można nawet zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać szczelnie zawinięte.

Przepis na kukułkę widniał już na mojej liście długi czas, ale nie byłam przekonana do tego ciasta ze względu na alkohol. Dosyć duża ilość bo, aż 1/2 szklanki nie zachęcała mnie. Natomiast muszę przyznać, że pasuje do ciasta i nadaje mu intensywności przez co ciasto nie jest za bardzo mdłe. Chociaż ja i tak bym dodała do niego np. wiśnie, aby czuć było jakiś kwaśny smak, ale ja takie uwielbiam i najchętniej wszystkie bym takie jadła.

Ciasto na pewno będzie smakowało osobom uwielbiającym czekoladę i ciasta warstwowe. Osoby, które uwielbiają ciasta z bitą śmietaną na pewno będą zachwycone, coś o tym wiem. Biszkopt nasączony masą czekoladową jest bardzo intensywny w smaku, nadaje wilgotności pozostałym warstwom i właściwie jest tzw. „sercem” ciasta. To w nim znajduje się najwięcej smaku, słodyczy, aromatu i oczywiście alkoholu.

W pierwszej wersji chciałam wykonać warstwę śmietanową na bazie mascarpone, ale akurat w czasie przedświątecznym jej nie znalazłam i dobrze się stało. Według mnie masa byłaby za ciężka na te ciasto, a tak jest idealne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-kukulka

CIASTO KUKUŁKA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA BISZKOPT JASNY:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki wódki

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 800 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • czekolada do dekoracji

Białka na kakaowy biszkopt oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. W kilku partiach dodajemy do masy. Mieszamy bardzo delikatnie dużą łyżką najlepiej drewnianą, aby jak najmniej opadła piana. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie lekko wysmarowana masłem, aby lepiej papier przywarł). Forma o wym. 24×24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 40 cm. W ten sposób unikniemy opadnięcia biszkoptu. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

Dokładnie tak samo wykonujemy biszkopt jasny. Pieczemy go około 15-20 min i dokładnie tak samo rzucamy. Nie musimy go przekrawać.

Kawę zalewamy szklanką wrzącej wody. Mały garnuszek zalewamy do 1/3 wysokości wodą, stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Miskę żaroodporną ustawiamy nad garnuszkiem. Przekładamy czekolady, zalewamy kawą, wsypujemy cukry i wszystko razem podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy cały czas mieszając wódkę.

Żelatynę zalewamy połowa szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.

Jeden blat biszkoptu ciemnego układamy w formie. Wykładamy połowę masy śmietanowej. Na to układamy biszkopt jasny (skórka biszkoptu do masy). Nasączamy masą czekoladową. Układamy blat biszkoptu czekoladowego i wykładamy pozostałą masę śmietanową. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Dekorujemy czekoladą.

ciasto-kukulka-2

ciasto-kukulka-przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto super, ale nazwanie ponczu masą jest mylące. Tak samo jego ilość jest zbyt duża do nasączenia tylko jednego blatu.

  2. To ciasto jest obłędne ❤️

  3. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 40 cm. W ten sposób unikniemy opadnięcia biszkoptu. Nie rozumiem tego rzucania na pidloge😁

    1. Wychodzi nadmiar powietrza i mniej opadnie.

  4. Witam, planuje upiec to cudo i mam pytanie, czy biszkopt ciemny położony bezpośrednio na jasny, nasączony tylko masą czekoladową, wystarczająco się sklei, ciasto nie będzie się rozpadać?

    1. aneta Autor says:

      Niestety może się nie skleić, warto dodać chociaz troszkę kremu.

  5. Magdalena says:

    Czy te proporcje będą dobre na tortownice 26 cm ?

  6. Czy można pominąć w przepisie alkohol?

    1. aneta Autor says:

      Mozna

  7. Masa czekoladową bardzo rzadka trzeba użyć żelatyny.

    1. Nie można, bo to nie masa, tylko płyn, którym nasącza się biszkopt

  8. Ciasto bardzo pyszne.Zrobiłam na 18-ste urodziny córki. Rewelacja.

  9. Przepyszne. !!! Zrobiłam dokładnie wszystko tj w przepisie, wyszło idealnie. Wszyscy zachwyceni ☺️

  10. Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam, z chęcią następnym razem dodam wiśnie, to będzie „Niebo w gębie”????????????

  11. A gdzie sa cukierki kukulki?

    1. Ilovebake says:

      To nawiązanie do połączenia czekolady z alkoholem :)

  12. Czy na blaszce 36×24 trzeba robic z półtora porcji ?????

    1. Tak :)

  13. Dzień dobry! Ciasto prezentuje się pięknie, więc od razu trafia do świątecznego menu, ale zaciekawił mnie ten fragment: „Chociaż ja i tak bym dodała do niego np. wiśnie, aby czuć było jakiś kwaśny smak, ale ja takie uwielbiam i najchętniej wszystkie bym takie jadła.”. Uwielbiam połączenie czekolady i wiśni, w którym momencie najlepiej dołączyć wiśnie do kremu, może do dolnej warstwy kremu czy tylko to się utrzyma wszystko razem? Mam tylko takie ze słoika, ale chciałabym je lekko nasączyć alkoholem – to nie będzie przesada? Dodam, że ciasto musi wytrzymać 2-godzinną podróż samochodem. Pozdrawiam serdecznie!

    1. Tylko na dół lub na górę :) jeśli lubisz mocno alkoholowe ciasta to nie będzie przesada :)

  14. Poszukująca S. says:

    Masa czekoladowa wyszła mi strasznie rzadka :c

  15. ciasto wyszło bajkowo równie szybko znikło ale o to w tym wszystkim chodzi aby wszystkim smakowało. a biszkopt z polewą kawową rewelacja. moje ciasta i ciastka znikają w czwartki

  16. wszystko fajnie elegancko tylko pytanie ile cukru waniliowego dodać do biszkoptu bo w składnikach brak a w przepisie jest.
    a właśnie zabieram się za ciasto

    1. Dodaj lyzeczke do jasnego i ciemnego :-)

    2. jak wyszło ciasto ?

  17. Wspaniały blog… Jest dla mnie inspiracją na każdą niedzielną kawkę z ciachem…

    1. Dzięki wielkie :)

  18. Ciasto godne polecenia. Proste w przygotowaniu …efekt końcowy znakomity !! Dodałam więcej alkoholu jak podano w przepisie…i nie żałuję :) Poezja smaku śmietany i czekolady… :)

    1. masa czekoladowa po dodaniu wiekszej ilosci alkoholu nie byla za wodnista?

    2. absolutnie nie… likier amaretto jest dość gęsty :) Jeśli ktoś uzna że jest za rzadkie można dodać dodatkowo pół czekolady więcej :)

    3. Myslalam ze dodawalas wodke a nie likier :-)

    4. Pół szkl. wódki i pół likieru :)

  19. Kusi mnie od dawna, ale nigdzie kukułek dostać nie mogę…

    1. A po co Ci kukułki? Nie ma ich w przepisie.

  20. Słodkie A. says:

    Niebywale pysznie się to prezentuje. Wykonane po mistrzowsku! Zapewne smak jest równie kuszący co wygląd :) Poza tym.. Chyba nie ma osoby która nie skusiłaby się na wypiek który gdzieś w sobie ma czekoladę! :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x