Znajdź swój przepis

Ciasto łabędzi puch

3 września, 2018

Przepyszne, lekkie i kremowe ciasto łabędzi puch. Ciasto o wyraźnym smaku kokosa, porzeczki z delikatnym kremem i puszystym biszkoptem.

Ciasto możesz wykonać dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły lub dzień wcześniej upiec biszkopt i przełożyć go w dniu podania.

Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, leciutkie z nutką kwaśnego dżemu porzeczkowego. Jeśli lubisz słodsze ciasta wybierz dżem jagodowy, który jest o wiele słodszy niż porzeczkowy.

Ciasto łabędzi puch doskonałe nadaje się na rodzinne spotkania, urodziny lub nawet na bardziej oficjalne uroczystości.

Przepyszne, proste i do tego pięknie wyglądające ciasto. Polecam wypróbować jego smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kremem.

łabędzi puch

CIASTO ŁABĘDZI PUCH

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 bułeczki, kajzerki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ KOKOSOWĄ:

  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki wody, gorącej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego lub jagodowego, mały

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtko. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 24×24 cm lub większą smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Bułeczki moczymy w 500 ml mleka, rozgniatamy widelcem i dodajemy wiórki(wcześniej je bardzo drobno zmieliłam w blenderze). Pozostałe mleko razem z cukrem zagotowujemy. Następnie dodajemy masę z bułeczki i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 min. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonej masy kokosowej.
Wszystkie składniki na nasączenie mieszamy ze sobą i odstawiamy do wystudzenia. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy i smarujemy dżemem. Wykładamy 2/3 kremu i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy i wykładamy resztę kremu. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier oraz wiórki i chwilę mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy na całą noc lub kilka godzin do lodówki.

łabędzi puch łabędzi puch łabędzi puch łabędzi puch łabędzi puch

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy bułki mają być świeże czy czerstwe?

    1. Nie ma to znaczenia :)

  2. Robiłam już kilka razy. Ciasto ???? jest super. I dziś robię po raz kolejny

  3. Czy do biszkoptu nie trzeba proszku do pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      Jeśli nie ma w przepisie to nie :)

  4. Aleksandra says:

    Ciasto wyszło przepyszne, smakowało jak z cukierni. Pięknie też wyglądało. Jedynie z kremem coś poszło nie tak, bo masło nie chciało mi się utrzeć na puch, ale nie wpłynęło to smak ciasta :)

  5. Ciasto przepyszne. Łatwe w wykonaniu, pyszne i pięknie się prezentuje.

  6. Większość przepisów jest na formę płatności 24×24. O ile zwiększać ilość składników na blachę 25×35?

    1. aneta Autor says:

      Wystarczy o 1/3 zwiększyć składniki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x