Bardzo znane ciasto leśny mech z jagodami. Słodkie ciasto ze świeżym szpinakiem, warstwą jagodową i leciutkim kremem śmietankowym. Pyszny i prosty przepis ze zdrowym dodatkiem.
Ciasto zyskuje mocny i zielony kolor dzięki dodaniu świeżo zmiksowanego szpinaku. W wersji mrożonej ciasto będzie ciemniejsze.
Ciasto leśny mech jest puszyste, wilgotne z niewyczuwalnym zupełnie szpinakiem. Słodkie ciasto przełamałam warstwą jagód, które nadają świeżości i lekkiej kwaskowatości.
Do tego leciutki krem śmietankowy z dodatkiem gęstego jogurtu. Dla lżejszego efektu możesz wykonać na samej śmietance.
Ciasto leśny mech z jagodami to nie tylko pyszne ciasto, ale też piękny deser wizualnie.
TUTAJ znajdziesz przepisy na inne ciasta ze szpinakiem.
CIASTO LEŚNY MECH Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka, duże
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego
- ok. 550 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JAGODOWĄ:
- ok. 300-350 g jagód świeżych, mrożonych lub wersja jagód z erytrolem
- 2 x galaretka borówkowa lub owoce leśne
- 700 ml wrzącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 duży jogurt np. grecki lub skyr
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix
- 1/4 szklanki wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Szpinak
świeży
z
odrobiną
oleju
miksujemy
na
puree,
mrożony
rozmrażamy,
lekko
odsączamy
i
miksujemy
na
puree.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
i
ekstraktem
na
puszystą
i
jasną
masę.
Stopniowo
wlewamy
niewielkim
strumieniem
olej,
następnie
po
łyżce
szpinak
cały
czas
miksując
na
niskich
obrotach.
Na
koniec
w
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
miksujemy
tylko
do
połączenia
(zbyt
długie
miksowanie
spowoduje,
że
ciasto
będzie
cięższe).
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40-50
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
ścinamy
wierzch
ciasta
tworząc
kruszonkę
do
posypania
na
wierzch.
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie,
zostawiamy
do
wystudzenia.
Dodajemy
jagody
(mrożone
od
razu
zetną
galaretkę)
i
wkładamy
do
lodówki,
aż
do
lekkiego
tężenia.
Wykładamy
na
ciasto
i
na
czas
przygotowania
kremu
wkładamy
do
lodówki.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
po
łyżce
jogurt,
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
ściętą
galaretkę
i
oprószamy
kawałkami
ciasta.
Wstawiamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Czy 400 gram szpinaku wystarczyło by ? Czy będzie za mało?
bedzie ok
Pomocy! Zrobiłam ciasto w formie torcika dla synka na roczek i ciasto w środku jest surowe. Niestety zorientowałam się jak już odcinalam górę Włożyłam jeszcze do piekarnika ale niestety nic to nie dało. Da się jeszcze coś z tym zrobić ? ????????
Dziękuję za przepis,na święta zrobię, problem ze szpinakiem widziałam tylko mrożony.. pozdrawiam.
Witam, jeśli mam szpinak mrożony to ile mam go dodać? Tyle samo ?
tak