Znajdź swój przepis

Ciasto leśny mech z jagodami

11 marca, 2021

Bardzo znane ciasto leśny mech z jagodami. Słodkie ciasto ze świeżym szpinakiem, warstwą jagodową i leciutkim kremem śmietankowym. Pyszny i prosty przepis ze zdrowym dodatkiem.

Ciasto zyskuje mocny i zielony kolor dzięki dodaniu świeżo zmiksowanego szpinaku. W wersji mrożonej ciasto będzie ciemniejsze.

Ciasto leśny mech jest puszyste, wilgotne z niewyczuwalnym zupełnie szpinakiem. Słodkie ciasto przełamałam warstwą jagód, które nadają świeżości i lekkiej kwaskowatości.

Do tego leciutki krem śmietankowy z dodatkiem gęstego jogurtu. Dla lżejszego efektu możesz wykonać na samej śmietance.

Ciasto leśny mech z jagodami to nie tylko pyszne ciasto, ale też piękny deser wizualnie.

TUTAJ znajdziesz przepisy na inne ciasta ze szpinakiem.

 leśny mech z jagodami

CIASTO LEŚNY MECH Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka, duże
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • ok. 550 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JAGODOWĄ:

  • ok. 300-350 g jagód świeżych, mrożonych lub wersja jagód z erytrolem
  • 2 x galaretka borówkowa lub owoce leśne
  • 700 ml wrzącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 duży jogurt np. grecki lub skyr
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix
  • 1/4 szklanki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Szpinak świeży z odrobiną oleju miksujemy na puree, mrożony rozmrażamy, lekko odsączamy i miksujemy na puree.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem i ekstraktem na puszystą i jasną masę. Stopniowo wlewamy niewielkim strumieniem olej, następnie po łyżce szpinak cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia (zbyt długie miksowanie spowoduje, że ciasto będzie cięższe). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta tworząc kruszonkę do posypania na wierzch.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy jagody (mrożone od razu zetną galaretkę) i wkładamy do lodówki, aż do lekkiego tężenia. Wykładamy na ciasto i na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce jogurt, przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na ściętą galaretkę i oprószamy kawałkami ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

 leśny mech z jagodami  leśny mech z jagodami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pyszny wyszedł. Ciasto wyrosło bardzo ładnie z mrożonego szpinaku. Super

  2. Karolina says:

    Czy 400 gram szpinaku wystarczyło by ? Czy będzie za mało?

    1. aneta Autor says:

      bedzie ok :)

  3. Pomocy! Zrobiłam ciasto w formie torcika dla synka na roczek i ciasto w środku jest surowe. Niestety zorientowałam się jak już odcinalam górę Włożyłam jeszcze do piekarnika ale niestety nic to nie dało. Da się jeszcze coś z tym zrobić ? ????????

  4. Dziękuję za przepis,na święta zrobię, problem ze szpinakiem widziałam tylko mrożony.. pozdrawiam.

  5. Agnieszka says:

    Witam, jeśli mam szpinak mrożony to ile mam go dodać? Tyle samo ?

    1. aneta Autor says:

      tak

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x