Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto leśny mech z malinami

Kwiecień 26, 2019 , 705417 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto leśny mech z malinami zatopionymi w galaretce i kremem mascarpone. Wiosenne ciasto w intensywnym kolorze zielonym dzięki dodaniu świeżego szpinaku.

Ciasto jest tak bardzo intensywnie zielone dzięki zmiksowaniu świeżych liści szpinaku. Natomiast ciasto na mrożonym szpinaku będzie miało ciemniejszy kolor zielony.

Ciasto leśny mech możesz wykonać dla dzieci lub osób, które nie przepadają za szpinakiem. Na pewno nie wyczują jego smaku i zapachu. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie, ale także nie jest tak delikatne jak np. biszkopt. Doskonale nadaje się na bazę pod przeróżne warstwy.

W tej wersji ciasta dodałam galaretkę malinową i do środka maliny (jeśli nie ma jeszcze świeżych dodaj mrożone od razu do galaretki). Owoce doskonale pasują i ciasto nie jest mdłe. Krem mascarpone jest leciutki jak mgiełka i słodki. Na wierzch dodałam pokruszone ciasto szpinakowe i udekorowałam borówkami.

Pyszne i zarazem zdrowe ciasto, idealne w wiosenny lub letni czas.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy ze szpinakiem.

Ciasto leśny mech

CIASTO LEŚNY MECH Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony lekko odsączamy z nadmiaru wody). Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do lekkiego zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta.
Galaretki zalewamy gorąca wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie dodajemy maliny do galaretki, chwilkę mieszamy i wykładamy na ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy krem na galaretkę i oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech

Komentarze

  • Odpowiedz alladyn1234 Sierpień 12, 2019 at 13:28

    bardzo dobre ciasto! w 4 minuty zniknęło ze stołu

  • Odpowiedz Zuzia Czerwiec 30, 2019 at 21:13

    Witam,
    Czy blat do ciasta można zrobić 1-1,5 dnia wcześniej bez szkody dla efektu końcowego?

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 30, 2019 at 21:31

      Można, tylko dokładnie zawin w folię, aby nie był suchy.

  • Odpowiedz Konesso P. Kwiecień 26, 2019 at 13:45

    Kolejne mistrzowskie ciasto! Chyba musimy przestać tu zaglądać bo zaczęliśmy za dużo słodyczy jeść :D Pozdrowienia!

  • Odpowiedz Joanna Z. Kwiecień 26, 2019 at 13:41

    Czy świeży szpinak należy najpierw zblendować?

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 26, 2019 at 14:16

      Tak :)

  • Odpowiedz aneta Grudzień 21, 2020 at 11:45

    Można wcześniej :)

  • 1 2 3 7

    Dodaj komentarz