Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto leśny mech z malinami

Kwiecień 26, 2019 , 705419 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto leśny mech z malinami zatopionymi w galaretce i kremem mascarpone. Wiosenne ciasto w intensywnym kolorze zielonym dzięki dodaniu świeżego szpinaku.

Ciasto jest tak bardzo intensywnie zielone dzięki zmiksowaniu świeżych liści szpinaku. Natomiast ciasto na mrożonym szpinaku będzie miało ciemniejszy kolor zielony.

Ciasto leśny mech możesz wykonać dla dzieci lub osób, które nie przepadają za szpinakiem. Na pewno nie wyczują jego smaku i zapachu. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie, ale także nie jest tak delikatne jak np. biszkopt. Doskonale nadaje się na bazę pod przeróżne warstwy.

W tej wersji ciasta dodałam galaretkę malinową i do środka maliny (jeśli nie ma jeszcze świeżych dodaj mrożone od razu do galaretki). Owoce doskonale pasują i ciasto nie jest mdłe. Krem mascarpone jest leciutki jak mgiełka i słodki. Na wierzch dodałam pokruszone ciasto szpinakowe i udekorowałam borówkami.

Pyszne i zarazem zdrowe ciasto, idealne w wiosenny lub letni czas.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy ze szpinakiem.

Ciasto leśny mech

CIASTO LEŚNY MECH Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony lekko odsączamy z nadmiaru wody). Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do lekkiego zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta.
Galaretki zalewamy gorąca wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie dodajemy maliny do galaretki, chwilkę mieszamy i wykładamy na ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy krem na galaretkę i oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech

Komentarze

  • Odpowiedz Owona Luty 5, 2021 at 20:40

    Ciasto robilam pierwszy raz, i wyszlo idealnie. Nic sie nie przewraca???? kolor, jak na zdjeciu,na wierzch dalam pestki z granata. Super????

  • Odpowiedz Owona Luty 5, 2021 at 20:38

    Ciasto robilam pierwszy raz, i wyszlo odealnie. Nic soe noe przewraca???? na wierzch dalam pestki z granata. Super????

  • Odpowiedz Ewoja Grudzień 26, 2020 at 13:09

    Zrobiłam na święta i to ciasto to porażka. Krem z galaretką jest ok taki sam jak w malinowej chmurce. Lepiej się trzyma gdy da się śmietankę i serek pół na pół niestety smak ciasta to porażka jak bym jadła plastelinę, w dodatku szpinak nie łączy się ładnie z ciastem i nie tworzy jednolitego koloru. Krem powoduje, że trzeba kroić wielkie kawały a i tak ciasto się przewraca. To moje pierwsze i ostatnie podejście do tego ciasta.

  • Odpowiedz Zuzia Październik 17, 2020 at 08:33

    czy mrozone maliny dodac od razu do cieplej galaretki czy tez tezejacej ?

    • Odpowiedz aneta Październik 19, 2020 at 08:23

      najlepiej do ostudzonej :)

    • Odpowiedz Justyna Listopad 11, 2020 at 22:21

      Ja daję do gorącej i odrazu galaretka tężeje, a maliny się rozmrożą . Jak dasz do wystudzonej to galaretka w sekundę zastygnie tak że nie zdążysz wylać ją na ciasto.

  • Odpowiedz Sylwia Październik 3, 2020 at 15:57

    Przepiękny kolor biszkoptu,czy na żywo też wygląda tak jak na zdjęciach? ????

    • Odpowiedz aneta Październik 3, 2020 at 18:07

      Tak :)

    1 3 4 5 6 7

    Dodaj komentarz