Znajdź swój przepis

Ciasto leśny mech z malinami

26 kwietnia, 2019

Ciasto leśny mech z malinami zatopionymi w galaretce i kremem mascarpone. Wiosenne ciasto w intensywnym kolorze zielonym dzięki dodaniu świeżego szpinaku.

Ciasto jest tak bardzo intensywnie zielone dzięki zmiksowaniu świeżych liści szpinaku. Natomiast ciasto na mrożonym szpinaku będzie miało ciemniejszy kolor zielony.

Ciasto leśny mech możesz wykonać dla dzieci lub osób, które nie przepadają za szpinakiem. Na pewno nie wyczują jego smaku i zapachu. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie, ale także nie jest tak delikatne jak np. biszkopt. Doskonale nadaje się na bazę pod przeróżne warstwy.

W tej wersji ciasta dodałam galaretkę malinową i do środka maliny (jeśli nie ma jeszcze świeżych dodaj mrożone od razu do galaretki). Owoce doskonale pasują i ciasto nie jest mdłe. Krem mascarpone jest leciutki jak mgiełka i słodki. Na wierzch dodałam pokruszone ciasto szpinakowe i udekorowałam borówkami.

Pyszne i zarazem zdrowe ciasto, idealne w wiosenny lub letni czas.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy ze szpinakiem.

Ciasto leśny mech

CIASTO LEŚNY MECH Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony lekko odsączamy z nadmiaru wody). Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do lekkiego zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta.
Galaretki zalewamy gorąca wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie dodajemy maliny do galaretki, chwilkę mieszamy i wykładamy na ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy krem na galaretkę i oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto leśny mech Ciasto leśny mech Ciasto leśny mech

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. 11/2 łyżeczki żelatyny?

    1. Błąd w formacie czcionki :) poprawiłam

  2. A czy można to ciasto zrobić w formie babeczek? Chodzi bardziej czy samo ciasto można upiec w kokilkach na babeczki?

    1. Tak :) na blogu jest tez przepis na babeczki leśny mech :)

  3. Ciasto Super,zrobiłam,wyszło identyczne

  4. Z mrożonego jest jakiś mokry taki ciężki,glinowaty jest ok?

    1. Szpinak był zbyt wodnisty, wcześniej trzeba odsaczyc. Liście świeże mają mniej wody.

  5. Czy zamiast szpinaku można dodać barwik?

    1. W tym przepisie szpinak musi być :)

  6. Chciałabym wykonać biszkopt ok 2 dni przed złożeniem tortu. Jak najlepiej go przechowywać żeby był nadal smaczny?

    1. Biszkopt owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki :)

  7. Czy to ciasto nada się do tzw. Szyszek weselnych? Boję się że będzie się bardzo kruszyć w pojemnikach?

    1. Co to jest szyszka weselna? :)

  8. Super przepis! Ciasto wyszło idealne!
    Napewno zrobię je jeszcze nie raz🤗
    Identyczne jak na zdjęciu!🤗

  9. Całą galaretkę wchłonął biszkopt, nie wiem jak niby ma wyjść widoczna warstwa galaretki.

    1. Galaretka musi byc tężejąca.

  10. Gospodyni domowa says:

    Ciasto rewelacja!!! Nie tylko pięknie wygląda, ale wybornie smakuje!

  11. aneta Autor says:

    Jeśli będzie tężejącą to na pewno nie.

  12. aneta Autor says:

    Jeśli zważyła się na początku to normalne (krem tak wygląda) trzeba ciągle miksować i krem będzie gładki i zwarty.

  13. Witam. Ciasto zrobiłam ze szpinaku baby . Wyszło przepięknie zielone . Wszystko wg przepisu zrobione I wyszło wyśmienite. Nie rozumiem komentarzy, że coś komuś nie wyszło. Czytać ze zrozumieniem proszę, a wyjdzie każdemu.
    Polecam I na pewno zrobię nie raz.

    1. Dokladnie co tutaj może nie wyjść. 🤔🤔🤔przecież wszystko szczegółowo jest opisane .
      Również szczerze polecam ten przepis

  14. Czy maliny mogę zastąpić truskawkami? Pozdrawiam ????

    1. aneta Autor says:

      tak, na blogu jest też wersja z truskawkami

  15. Witam,
    Czy samo ciasto szpinakowe (bez masy) można zrobić wcześniej i zamrozić? W dniu uroczystości rozmrozić i wypełnić kremem.

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  16. Witaj, jakie byłyby proporcje ciasta na blaszkę 25×36? 1,5porcji może być za dużo, prawda?

    1. aneta Autor says:

      wystarczy zwiekszyc skladniki tak o 1/3 :)

  17. Jeśli ciasto zrobię z tych proporcji w standardowej tortownicy trzeba wydłużyć czas pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      Nie, pieczemy do tzw suchego patyczka.

  18. Jakiej konsystencji powinno być ciasto? Lejące czy raczej bardzo gęste? Nie mam w domu szklanek 250ml wiec mąkę musiałam ważyć a ze na każdej stronie jest podana inna waga to wyszło mi BARDZO gęste. Boje się ze się nie upiecze lub wyjdzie zakalec. Następnym razem mogłaby pani podać wagę w gramach bo każdy ma w domu inne szklanki :)

    1. aneta Autor says:

      Na pewno nie lejace, ale i nie bardzo gęste :)

  19. Czy piec tylko gora dol, czy z termoobiegiem? :)

    1. aneta Autor says:

      Góra-dół

  20. Postanowiłam zrobić to ciasto na święta, mam pytanie czy ciasto nie traci zielonego koloru po dwóch dniach i czy do świeżego szpinaku można użyć blendera?

    1. aneta Autor says:

      Nie traci koloru :) tak, można użyć blendera :)

  21. Czy mrożony szpinak tez trzeba zmiksować z odrobina oleju?

    1. aneta Autor says:

      Nie, wystarczy odmrozić i odcedzić.

  22. Czy można zrobić na większą blachę? Trzeba podwoić ilość składników,?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  23. Paulina K. says:

    Czy biszkopt można przygotować dzień szybciej? :) np z galaretką, a na drugi dzień dopiero masę?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  24. Czy jak użyje blaszki 19×19 to wyjdzie biszkopt?

    1. aneta Autor says:

      tak, ale wyższy i czas pieczenia trzeba zwiększyć :)

  25. Karolina says:

    Rewelacyjny przepis super się go wykonywało, do tej pory korzystałam z innego, ale od dzisiaj będę używać tego. Ciasto pięknie wyrosło, ma piękny kolor. Jutro degustacja ????

  26. Agnieszka says:

    Wczoraj zrobiłam I wyszedł mi zakalec , już robiłam nie raz a dziś zrobiłam drugi i to samo ????, viekawe ci zrobiłam nie tak .

    1. aneta Autor says:

      Jakiej konsystencji było ciasto?

  27. Polecam ubić całe jajka z cukrem ja tam zrobiłam i ciasto mi cudownie urosło

  28. Mam pytanie odnośnie szpinaku czy waga 250 g mrozonego szpinaku to jego waga przed odmrożeniem.czy po odmrożeniu ??

    1. aneta Autor says:

      Przed odmrożeniem :)

  29. Ja szpinak blenduje razem z olejem i wtedy dodaje do reszty skladnikow na ciasto. Smak calego ciasta “ niebo w gèbie”. Polecam.

  30. Moje ciasto upiekło się, jednak jest zbite i płaskie dość..
    Miałam puszystą masę z jajek, dodawałam olej i szpinak stopniowo, powoli mieszając, co poszło źle? :(
    A zamiast żelatyny np., robię z cytrynową galaretką, jest fajnie kwaskowy :)

  31. Ciasto robiłam! Jest przepyszne ???? Do kremu dodałam białą czekoladę- wyszło genialnie.

    Jednak mam uwagę- mimo że ciasto zawiera szpinak na pewno NIE należy do zdrowych:)

  32. KAROLINA says:

    Witam. Czy może być blaszka 25x28cm ? Lub torrtownica 26cm ? ;)

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  33. Nie rozumiem, po co żelatyna do kremu. Wystarczy ubić śmietanę 36% z mascarpone w proporcji 1:1 lub 2:1 i dodać odróżnieniu nie cukru pudru. Krem jest stabilny i pyszny.

    1. Ja również dodaje żelatynę jeśli używam śmietany 30%. podano przepis, a każdy może sobie dowolnie modyfikować wg swojego uznania. Tyle z rozumienia…

  34. Klaudia says:

    Piekłam idealnie według przepisu, z termoobiegiem i ciasto nie upiekło się w środku ???????? co zrobiłam źle? :(

    1. aneta Autor says:

      Pieczemy bez teromoobiegu

  35. po dodaniu żelatyny krem zrobił się rzadki jak kremówka przed ubiciem….

    1. aneta Autor says:

      jedyna opcja to zbyt slabo ubity krem

  36. A ja z takim troszkę innym pytaniem. Może któraś z Pań już przetestowała.
    Otóż jedyne galaretki jakie mam to wiśniowe. Niestety jestem w miejscu gdzie galaretki nie są dostępne i zastanawiam się, czy w tym wypadku lepiej użyć wiśni (czy takie z kompotu wtedy się nadadzą?), czy mimo wszystko mogę użyć tak jak przepisie malin? Osobiście wolę maliny tyle, że obawiam się, że te dwa smaki się razem nie skomponują…
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      możesz kimbinować smakowo jak lubisz:)

  37. Wyglada apetycznie :) czy zamiast malin moge dać truskawki ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  38. Jak wylać poprawnie galaretkę na ciasto szpinakowe? Wszystko porządnie ostudziłam, wylałam galaretkę i po chwili cała wsiąkła w ciasto ????

    1. aneta Autor says:

      Galaretka powinna być tężejąca. Po prostu była zbyt płynna

  39. Anna Kot says:

    Czy można zrobić podwójną porcję do większej blachy ? tak by smak był taki sam, nic się nie zepsuje ? :)
    robiłam już ale w 24×24, a teraz potrzebuje większej ilości :D bo jest przepychowe !

    1. aneta Autor says:

      Zrób w podwojnwj będzie ok :)

  40. Karolina says:

    Czy dla poprawy koloru ciastaz mrożonego szpinaku można dodać zielony barwnik?

    1. aneta Autor says:

      tak

  41. Ciasto robilam pierwszy raz, i wyszlo idealnie. Nic sie nie przewraca???? kolor, jak na zdjeciu,na wierzch dalam pestki z granata. Super????

  42. Ciasto robilam pierwszy raz, i wyszlo odealnie. Nic soe noe przewraca???? na wierzch dalam pestki z granata. Super????

  43. Zrobiłam na święta i to ciasto to porażka. Krem z galaretką jest ok taki sam jak w malinowej chmurce. Lepiej się trzyma gdy da się śmietankę i serek pół na pół niestety smak ciasta to porażka jak bym jadła plastelinę, w dodatku szpinak nie łączy się ładnie z ciastem i nie tworzy jednolitego koloru. Krem powoduje, że trzeba kroić wielkie kawały a i tak ciasto się przewraca. To moje pierwsze i ostatnie podejście do tego ciasta.

  44. aneta Autor says:

    Można wcześniej :)

  45. czy mrozone maliny dodac od razu do cieplej galaretki czy tez tezejacej ?

    1. najlepiej do ostudzonej :)

    2. Ja daję do gorącej i odrazu galaretka tężeje, a maliny się rozmrożą . Jak dasz do wystudzonej to galaretka w sekundę zastygnie tak że nie zdążysz wylać ją na ciasto.

  46. Przepiękny kolor biszkoptu,czy na żywo też wygląda tak jak na zdjęciach? ????

    1. Tak :)

  47. Czy można zrezygnować z galaretki z owocami i zamiast tego wrzucić owoce do masy z mascarpone i smietanki? I czy w takim przypadku można nie dodawać żelatyny do masy?

    1. aneta Autor says:

      Możesz tak zrobic:)

  48. Czy zamiast serka mascarpone można dodać serek homogenizowany ?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  49. Coś przepysznego i obłędnego ????

    1. aneta Autor says:

      dziękuję :)

  50. Przemek says:

    Ja przed galaretką smaruje cienko biszkopt masą , w tedy nie przesiąka

  51. Czy jeżeli wylozymy galaretke z owocami bezpośrednio na biszkopt to ona nie wsiaknie w biszkopt i on się nie rozmoczy?

    1. aneta Autor says:

      musi być już tężejąca :)

  52. Hello! Great recipe! :) I tried it, and we love it. Not too sweet, wonderful colours – thank you! Have a blessed Easter!
    Edith, from Transilvania :)

  53. Szkoda, że w przepisie nie jest podane, że szpinak trzeba zblenderowac????

  54. witam chcę sie spytać czy jak dam śmietankę 36 % to powinnam dawać żelatyę i jeszcze jedno czy mamsa nie slizga sie po galaretce

    1. aneta Autor says:

      Jeśli dasz 36% to pomiń żelatynę :) u mnie masa nie ślizgała się, ale jeśli poza lodówka będzie długo stało to może tak być

  55. Czy szpinak należy rozmrozić i wtedy odsączyć z nadmiaru wody?
    Mam wielką ochotę na to ciasto ????

    1. aneta Autor says:

      Tak

  56. Czy maliny mrożone trzeba rozmrażać?

    1. aneta Autor says:

      tak, lepiej rozmrozić :)

    2. Natalia says:

      Ja nie rozmrażam, a poza tym galaretka szybciej tężeje????

  57. Właśnie robię, zamiast malin mam borówki więc je zastąpie, robię pierwszy raz z przepisu bo zawsze kupowałam gotowe w kartonie… Mam nadzieję, że wyjdzie! :)

  58. Aleksandra says:

    A czy zamiast żelatyny do kremu można dać fix do śmietany?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  59. Czy można to ciasto w tych proporcjach zrobić w formie tortu?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  60. Małgorzata says:

    Ciasto pięknie wygląda i tak też smakuje, zrobiłam pierwszy raz i wyszło super. Nie za słodkie, w sam raz, maliny idealnie się komponują z masą mascarpone a szpinaku wogole nie czuć w smaku. Polecam wszystkim

  61. alladyn1234 says:

    pyszne i zdrowe ciasto bardzo szybko zniknęło ze stołu mimo niedocenianego składnika-szpinaku. W cieście nawet nie czuć zielonego warzywa. polecam :3

    1. Czy zamiast żelatyny można dodać galaretkę?

    2. Czy można dodać barwnika zielonego, żeby był lepszy efekt (będę robiła z mrożonego szpinaku)?

    3. aneta Autor says:

      Myślę, że tak

    4. aneta Autor says:

      Tak :)

  62. alladyn1234 says:

    bardzo dobre ciasto! w 4 minuty zniknęło ze stołu

  63. Witam,
    Czy blat do ciasta można zrobić 1-1,5 dnia wcześniej bez szkody dla efektu końcowego?

    1. Ilovebake says:

      Można, tylko dokładnie zawin w folię, aby nie był suchy.

  64. Konesso P. says:

    Kolejne mistrzowskie ciasto! Chyba musimy przestać tu zaglądać bo zaczęliśmy za dużo słodyczy jeść :D Pozdrowienia!

  65. Czy świeży szpinak należy najpierw zblendować?

    1. Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x