Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto leśny mech z malinami

Kwiecień 26, 2019 , 705393 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto leśny mech z malinami zatopionymi w galaretce i kremem mascarpone. Wiosenne ciasto w intensywnym kolorze zielonym dzięki dodaniu świeżego szpinaku.

Ciasto jest tak bardzo intensywnie zielone dzięki zmiksowaniu świeżych liści szpinaku. Natomiast ciasto na mrożonym szpinaku będzie miało ciemniejszy kolor zielony.

Ciasto leśny mech możesz wykonać dla dzieci lub osób, które nie przepadają za szpinakiem. Na pewno nie wyczują jego smaku i zapachu. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie, ale także nie jest tak delikatne jak np. biszkopt. Doskonale nadaje się na bazę pod przeróżne warstwy.

W tej wersji ciasta dodałam galaretkę malinową i do środka maliny (jeśli nie ma jeszcze świeżych dodaj mrożone od razu do galaretki). Owoce doskonale pasują i ciasto nie jest mdłe. Krem mascarpone jest leciutki jak mgiełka i słodki. Na wierzch dodałam pokruszone ciasto szpinakowe i udekorowałam borówkami.

Pyszne i zarazem zdrowe ciasto, idealne w wiosenny lub letni czas.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy ze szpinakiem.

Ciasto leśny mech

CIASTO LEŚNY MECH Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony lekko odsączamy z nadmiaru wody). Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do lekkiego zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta.
Galaretki zalewamy gorąca wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie dodajemy maliny do galaretki, chwilkę mieszamy i wykładamy na ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy krem na galaretkę i oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech

Komentarze

  • Odpowiedz Weronika Kwiecień 28, 2021 at 10:33

    A ja z takim troszkę innym pytaniem. Może któraś z Pań już przetestowała.
    Otóż jedyne galaretki jakie mam to wiśniowe. Niestety jestem w miejscu gdzie galaretki nie są dostępne i zastanawiam się, czy w tym wypadku lepiej użyć wiśni (czy takie z kompotu wtedy się nadadzą?), czy mimo wszystko mogę użyć tak jak przepisie malin? Osobiście wolę maliny tyle, że obawiam się, że te dwa smaki się razem nie skomponują…
    Pozdrawiam

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 28, 2021 at 15:55

      możesz kimbinować smakowo jak lubisz:)

  • Odpowiedz Kinga Kwiecień 15, 2021 at 16:54

    Wyglada apetycznie :) czy zamiast malin moge dać truskawki ?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 16, 2021 at 12:58

      tak :)

  • Odpowiedz Asia Kwiecień 3, 2021 at 15:06

    Jak wylać poprawnie galaretkę na ciasto szpinakowe? Wszystko porządnie ostudziłam, wylałam galaretkę i po chwili cała wsiąkła w ciasto ????

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 7, 2021 at 14:02

      Galaretka powinna być tężejąca. Po prostu była zbyt płynna

  • Odpowiedz Anna Kot Marzec 31, 2021 at 14:36

    Czy można zrobić podwójną porcję do większej blachy ? tak by smak był taki sam, nic się nie zepsuje ? :)
    robiłam już ale w 24×24, a teraz potrzebuje większej ilości :D bo jest przepychowe !

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 2, 2021 at 12:10

      Zrób w podwojnwj będzie ok :)

  • Odpowiedz Karolina Luty 8, 2021 at 08:40

    Czy dla poprawy koloru ciastaz mrożonego szpinaku można dodać zielony barwnik?

  • 1 4 5 6 7

    Dodaj komentarz