Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta i ciastka z kremem, Na słodko

Ciasto leśny mech

Styczeń 28, 2015 , 159452 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto leśny mech ze szpinakiem oraz lekkim kremem śmietankowym. Wierzch oprószamy ciastem szpinakowym i granatem. Pyszny, orzeźwiający deser wiosenny.

Nie jestem typem, który na widok czegoś nowego rzuca się i koniecznie musi wypróbować. Nie piszę tutaj tylko cieście, zazwyczaj muszę zastanowić się i po przeanalizowaniu podejmuję decyzję. Wyjątki oczywiście się zdarzają i ten wyjątek właśnie macie przed sobą. Kolor tego ciasta mnie powalił. No gdzie zjesz zielone ciasto?

I tutaj muszę stanowczo zaznaczyć: w cieście nie czuć szpinaku, dokładnie nic a nic. Zostaje piękny kolor i przemycamy wartości odżywcze. Samo ciasto ze szpinakiem nie jest ani lekkie, ale również nie jest strasznie ciężkie. Na pewno jest wilgotne za sprawą oleju.

Uwaga: do ciasta dodajcie koniecznie owoce granatu. Dodadzą nie tylko koloru, ale soczyste kuleczki sprawią, że ciasto nie będzie mdłe.

ciasto-leśny-mech-ze-szpinakiem-6

CIASTO LEŚNY MECH

SKŁADNIKI NA CIASTO ZE SZPINAKIEM:

  • 3 jajka, duże
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub esencji
  • 450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z BITEJ ŚMIETANY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 owoc granatu

Rozdrobniony szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.
Jajka o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania niewielkim strumieniem wlewamy olej. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejszy stopień i dodajemy niewielkimi partiami mąkę, przesiany proszek do pieczenia oraz wanilię. Na koniec ciasto łączymy ze szpinakiem za pomocą dużej łyżki np. drewnianej. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy, następnie zwykłym nożem lub nożem strunowym wyrównujemy wierzch ciasta (ja ścięłam troszkę mniej niż 1/3 ciasta). Wycięte ciasto rozdrabniamy dłońmi i odstawiamy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody (u mnie troszkę mniej niż 1/4 wody). Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Następnie stopniowo miksujemy razem z ostudzoną żelatyną. Wykładamy na blat ciasta. Obsypujemy wierzch i boki pozostałym ciastem. Boki ciasta lekko posmarowałam bitą śmietaną, aby okruszki ciasta mogły się przykleić. Schładzamy min. kilka godzin w lodówce. Przed podaniem dekorujemy owocami granatu.

ciasto-leśny-mech-ze-szpinakiem-4

ciasto-leśny-mech-ze-szpinakiem-7

ciasto-leśny-mech-ze-szpinakiem-5

Komentarze

  • Odpowiedz Paula&Klaudia Luty 7, 2016 at 09:13

    Ciasto na duży plus, wszystkim smakuje, a szpinak jest niewyczuwalny! :) My jesteśmy zwolenniczkami smaków bardzo słodkich. Ciasto Lesny Mech jest jednym z ciast o mniej wyczuwalnym smaku, ale to i tak jest fajna odmiana dla nas! Polecamy dla wszystkich, którzy jeszcze myślą nad ciastem!

  • Odpowiedz Dorota Lipiec 10, 2015 at 15:56

    Witam.
    Czy do tego ciasta mogę użyć mąki bez glutenu? np ryżowej kukurydzianej, czy gryczanej? Bo krupczatka nadaje odpowiednią konsystencję, więc nie wiem…

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 10, 2015 at 16:02

      Kukurydziana raczej nie pasuje ze wzgledu na smak natomiast probuj z ryzowaryzowa. Maka nie moze byc ciezka w konsystencji.

      • Odpowiedz Dorota Lipiec 10, 2015 at 16:04

        Ok, wielkie dzięki, jak się uda, to wrzucę fotkę.
        Pozdrawiam :-)

  • Odpowiedz Hania K. Kwiecień 14, 2015 at 20:21

    Bardzo efektownie wygląda. Trzeba przyznać! Ale według mnie brakuje mu wyrazistego smaku. Smakuje jak biszkopt tylko nie jest taki puszysty. Ale jest taki piękny, że można się najeść oczami ;) Granatu akurat nie znalazłam, ale były leśne owoce… pomyślałam że do mchu będą pasowały ;)

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 14, 2015 at 20:42

      To prawda co napisalas ale wedlug mnie ciasto jest urocze i wlasnie granat to taki mega smaczek do tego ciasta :-) mozna tez je podawac z kremem serowo-smietankowym bedzie rownie dobry . Ps. Swietnie wyszlo na zdjeciach pozdrawiam :-)

      • Odpowiedz Hania K. Kwiecień 14, 2015 at 21:49

        Może spróbuje jeszcze kiedyś z granatem i tym kremem serowo-śmietankowym :) Ciasto idealnie nadaje się żeby popisać się przed gośćmi nie wielkim nagładem pracy ;) Jest urocze i robi wrażenie!

  • Odpowiedz Doris Marzec 31, 2015 at 22:02

    Tak cudne zdjęcia ,że i ja muszę upiec taki mech

  • Odpowiedz Ania D. Styczeń 28, 2015 at 14:12

    jutro lecę po szpinak. jak zrobię ciacho to dam znać….
    pozdrowienia Aneto!!

  • 1 2

    Dodaj komentarz