Znajdź swój przepis

Ciasto lion na biszkopcie

12 maja, 2022

Przekładane ciasto lion na biszkopcie kakaowym z kremem kajmakowym i batonikami oraz dżemem porzeczkowym. Pyszne, słodkie ciasto na imprezę lub uroczystości.

Bazą ciasta jest puszysty i lekki biszkopt z dodatkiem odrobiny oleju. Możesz go lekko nasączyć np. naparem z herbaty lub kawy. Ciasto przełamane jest kwaśnym dżemem porzeczkowym.

Następnie krem na bazie śmietanki, mascarpone i kajmaku. Pyszny, lekki i słodziutki pomiędzy, którym układamy herbatniki. Całość oprószamy kakao dla kontrastu.

TUTAJ znajdziesz wersję ciasta biały lion.

Ciasto lion na biszkopcie to przekładaniec kremowy, który będzie doskonałym ciastem na ważne uroczystości, spotkania lub imprezy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto lion

CIASTO LION NA BISZKOPCIE

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jajek rozmiar L o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

KREM LION

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kajmaku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 mini batoników Lion lub dwa duże
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix

DODATKOWO

  • 1 duże opakowanie herbatników maślanych
  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 2 – 3 łyżki kakao (u mnie z wanilią)

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę tortową oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i mieszamy szpatułką lub dużą łyżką. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez około 35 – 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia (biszkopt możemy lekko nasączyć np. naparem z herbaty). Smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Batoniki drobno siekamy. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce kajmak oraz przesiany cukier puder. Wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Dodajemy pokrojone batoniki i mieszamy. Połowę kremu wykładamy na dżem i układamy herbatniki w rzędach. Ponownie wykładamy krem. Przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.

Ciasto lion Ciasto lion

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto pyszne, polecam

  2. Witam, a w jakim trybie pieczemy biszkopt, z termoobiegiem czy tylko góra/dół???

    1. Góra – dół :)

  3. Ciasto przepychota 🙂🙂🙂 polecam !!!!!

  4. Magdalena says:

    Czy zamiast herbatników może upiec biszkopt jasny?

  5. Pieczenie czegokolwiek z Panią jest poezją 🥰

  6. Jaką ilością wody zalewamy żelatynę? Jeśli nie chcę żelatyny, rozumiem, ze mogę śmietan fix ?

    1. aneta Autor says:

      Żelatynę dodajemy do 1/4 szklanki wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w mikrofali i mieszamy.

  7. Hmm czy Kajmak orzechowy tez będzie ok?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  8. MARTINKA says:

    Witam. Czy herbatniki zmiękną czy raczej nie?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  9. Karolina says:

    Zrobiłam. Wyszło rewelacyjnie. Każde ciasto z tej strony wychodzi.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x