Znajdź swój przepis

Ciasto makowe caffe latte

15 grudnia, 2020

Ciasto makowe caffe latte to przepyszny deser warstwowy z kremem kawowym na bazie biszkoptu kakaowego i makowego. Ciasto jest leciutkie, kremowe i będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu.

Kakaowy biszkopt możemy nasączyć odrobiną likieru lub przełożyć bez nasączenia. Krem kawowy idealnie pasuje do biszkoptów i dżemu wiśniowego.

Biszkopt makowy z odrobiną wiórek stanowi fajny kontrast smakowy dla warstw. Całość przełożona biszkoptami i oprószana kakao.

Ciasto makowe caffe latte łączy w sobie delikatność biszkoptów i dosyć wyrazisty smak kremu. Pyszna propozycja na nadchodzące święta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.

ciasto makowe caffe latte

CIASTO MAKOWE CAFFE LATTE

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:

  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki maku, suchego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CAFFE LATTE:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, proszek
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 1 dżem wiśniowy, mały
  • dwa opakowania biszkoptów, okrągłych
  • 2-3 łyżki kakao do oprószenia

Opcjonalnie do nasączenia biszkoptu kakaowego: 1/2 szklanki likieru słony karmel lub mocnej herbaty z odrobiną alkoholu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i nasączamy (opcjonalnie), następnie smarujemy dżemem.
W identycznej formie pieczemy biszkopt makowy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy z makiem oraz wiórkami. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Na koniec łączymy z żelatyną lub śmietan fixem.
1/3 kremu wykładamy na biszkopt kakaowy, następnie układamy biszkopty (można lekko namoczyć w wodzie z cytryną). Ponownie krem, biszkopt makowy, krem i biszkopty. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.

ciasto makowe caffe latte ciasto makowe caffe latte ciasto makowe caffe latte

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Magdalena says:

    Czy można użyć suchy mak mielony?

  2. Czy żelatyna jest niezbędna?

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale możesz zastąpić smietan fix

  3. W którym miejscu wykorzystujemy dżem?

    1. aneta Autor says:

      już poprawiłam :) smarujemy biszkopt dżemem

  4. Agnieszka says:

    Czy można zamienić jakoś śmietankę na coś innego ;( mamy uczulenie na mleko krowie

    1. Można zamienić na śmietankę kokosową :)

  5. Ciasto upiekłam na święta, cała moja rodzina była zachwycona smakiem. Dziękuję za przepis i życzę wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam:)

  6. Przepyszne ciacho, nie daje sie przestać jeść :)

  7. Wspaniałe przepisy,ciasta wyglądają smakowicie,pozdrawiam autorkę bloga,wszystkiego dobrego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x