Znajdź swój przepis

Ciasto makowe na jogurcie

20 grudnia, 2022

Ciasto makowe na jogurcie z pyszną polewą na bazie białej czekolady. Puszysty, wilgotny i lekki makowiec idealny na święta.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu z kilku składników z dużą ilością maku.

Ważne, aby zbyt długo nie mieszać mąki z ciastem. Im dłużej mieszamy tym ciasto będzie bardziej zbite i twardsze.

Dodatek jogurtu, kwaśnej śmietany i roztopionego masła sprawia, że ciasto makowe jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Wierzch to polewa z białej czekolady z pyszną skórką pomarańczową, która jeszcze bardziej eksponuje smak makowca.

Zerknij na inne przepisy na ciasta z makiem i makowce.

ciasto makowe na jogurcie

CIASTO MAKOWE NA JOGURCIE

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 200 g suchego maku zmielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 100 g masła roztopionego
  • 300 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 100 g kwaśnej śmietany 12%
  • skórka otarta z cytryny
  • 280 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli roztopione masło. Następnie dodajemy mak, jogurt, śmietanę, skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy skórką pomarańczową i makiem.

ciasto makowe na jogurcie

Dołącz do dyskusji

  1. Zrobiłam bardzo smaczne ciasto. Dziękuję

  2. Upiekłam, robi się całkiem szybko. Nie urosło zbyt dużo , bałam się że wyszedł zakalec, ale nie po rozkrojeniu jest puszyste. Także kolejne ciasto z bloga zaliczone z powodzeniem. Ciasto jutro wraz z miodownikiem zagości u dziadków na stole. Dziękuje za przepisy !!!

  3. Czy można użyć jogurtu greckiego?

  4. Jaki jest wymiar formy?

  5. Jakiej wielkości blaszkę kwadratową mogłabym użyć zamiast tortownicy? Pozdrawiam.

    1. Formę np 24×24 cm lub nieco mniejszą wtedy będzie wyższe

  6. Małgorzata says:

    Czy mak moze być suchy niemielomy?

  7. Czy mak należy sparzyć przed dodaniem?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x