Ciasto makowe na jogurcie z pyszną polewą na bazie białej czekolady. Puszysty, wilgotny i lekki makowiec idealny na święta.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu z kilku składników z dużą ilością maku.
Ważne, aby zbyt długo nie mieszać mąki z ciastem. Im dłużej mieszamy tym ciasto będzie bardziej zbite i twardsze.
Dodatek jogurtu, kwaśnej śmietany i roztopionego masła sprawia, że ciasto makowe jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Wierzch to polewa z białej czekolady z pyszną skórką pomarańczową, która jeszcze bardziej eksponuje smak makowca.
Zerknij na inne przepisy na ciasta z makiem i makowce.
CIASTO MAKOWE NA JOGURCIE
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 200 g suchego maku zmielonego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 100 g masła roztopionego
- 300 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 100 g kwaśnej śmietany 12%
- skórka otarta z cytryny
- 280 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli roztopione masło. Następnie dodajemy mak, jogurt, śmietanę, skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy skórką pomarańczową i makiem.
Zrobiłam bardzo smaczne ciasto. Dziękuję
na której półce piekarnika piekłaś ? i grzałka góra dół? czy termoobieg?
Piekłam na średnim poziomie :) Grzanie góra – dół :)
Upiekłam, robi się całkiem szybko. Nie urosło zbyt dużo , bałam się że wyszedł zakalec, ale nie po rozkrojeniu jest puszyste. Także kolejne ciasto z bloga zaliczone z powodzeniem. Ciasto jutro wraz z miodownikiem zagości u dziadków na stole. Dziękuje za przepisy !!!
Czy można użyć jogurtu greckiego?
Tak :)
Jaki jest wymiar formy?
Jakiej wielkości blaszkę kwadratową mogłabym użyć zamiast tortownicy? Pozdrawiam.
Formę np 24×24 cm lub nieco mniejszą wtedy będzie wyższe
Czy mak moze być suchy niemielomy?
Tak :)
Czy mak należy sparzyć przed dodaniem?
Nie :)