Ciasto makowe z przepysznym kremem makowym, które będzie idealne na świąteczny stół. Ciasta z makiem uwielbiam i czekam na nie cały rok.
Wilgotne i puszyste ciasto makowe, które nie wymaga nasączenia i mielenia maku. Całość przełożona kremem kawowym z nutką czekoladową.
Ciasto makowe z kremem czekoladowym to niesamowicie delikatne, kremowe ciasto z przepysznym kremem. Do kremu możesz dodać np. wiśnie z syropu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.
REKLAMA:
CIASTO MAKOWE Z KREMEM
SKŁADNIKI:
CIASTO MAKOWE
- 150 g mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmielonych orzechów np. migdałów
- 200 g maku w ziarenkach
- 6 jajek o temperaturze pokojowej
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
KREM KAWOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki naparu z kawy
- 2 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 2 łyżki kakao do oprószenia wierzchu ciasta
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielone orzechy oraz mak i dokładnie mieszamy.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtka oraz ekstrakt migdałowy. Za pomocą łyżki lub szpatułki dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy, aby masa jak najmniej opadła. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175°C przez około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i przekrajamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy napar z kawy oraz krem czekoladowy. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Połowę kremu wykładamy na ciasto makowe i przykrywamy drugą częścią. Następnie wykładamy pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószamy kakao.
A czy biszkopt nie trzeba nasączyć ?
Nie ma takiej potrzeby :)
Czy można zamiast żelatyny użyć śmietan fixu? Jakoś kremy z żelatyna mi nie wychodzą i zawsze powstają grudki ????
Można :)
Fix do bitej śmietany nie zastąpi żelatyny. Zalecam dodanie do niej najpierw kilku łyżek ubitej śmietany i dokładne wymieszanie, a potem połączenie wszystkiego razem. Oczywiście trzeba też utrafić w odpowiedni moment, kiedy żelatyna jest już całkiem chłodna, ale jeszcze płynna. Jeśli przegapię ten moment, to rozpuszczam żelatynę nieco w mikrofali, mieszam do jednolitej konsystencji, odczekuję, łącze ze śmietaną.