Ciasto makowe z przepysznym kremem makowym, które będzie idealne na świąteczny stół. Ciasta z makiem uwielbiam i czekam na nie cały rok.
Wilgotne i puszyste ciasto makowe, które nie wymaga nasączenia i mielenia maku. Całość przełożona kremem kawowym z nutką czekoladową.
Ciasto makowe z kremem czekoladowym to niesamowicie delikatne, kremowe ciasto z przepysznym kremem. Do kremu możesz dodać np. wiśnie z syropu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.
CIASTO MAKOWE Z KREMEM
SKŁADNIKI:
CIASTO MAKOWE
- 150 g mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmielonych orzechów np. migdałów
- 200 g maku w ziarenkach
- 6 jajek o temperaturze pokojowej
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
KREM KAWOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki naparu z kawy
- 2 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 2 łyżki kakao do oprószenia wierzchu ciasta
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
tortową
i
ziemniaczaną
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Dodajemy
zmielone
orzechy
oraz
mak
i
dokładnie
mieszamy.
Białka
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtka
oraz
ekstrakt
migdałowy.
Za
pomocą
łyżki
lub
szpatułki
dodajemy
przesiane
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy,
aby
masa
jak
najmniej
opadła.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175°C
przez
około
30-35
minut,
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
ostygnięcia
i
przekrajamy
na
dwie
części.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
kuchence
mikrofalowej.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
ostygnięcia.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
serkiem
mascarpone
na
sztywną
masę.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
na
średnie
i
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wlewamy
napar
z
kawy
oraz
krem
czekoladowy.
Na
koniec
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę.
Połowę
kremu
wykładamy
na
ciasto
makowe
i
przykrywamy
drugą
częścią.
Następnie
wykładamy
pozostałą
część
kremu.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.
Komentarze
A czy biszkopt nie trzeba nasączyć ?
Nie ma takiej potrzeby
Czy można zamiast żelatyny użyć śmietan fixu? Jakoś kremy z żelatyna mi nie wychodzą i zawsze powstają grudki ????
Można
Fix do bitej śmietany nie zastąpi żelatyny. Zalecam dodanie do niej najpierw kilku łyżek ubitej śmietany i dokładne wymieszanie, a potem połączenie wszystkiego razem. Oczywiście trzeba też utrafić w odpowiedni moment, kiedy żelatyna jest już całkiem chłodna, ale jeszcze płynna. Jeśli przegapię ten moment, to rozpuszczam żelatynę nieco w mikrofali, mieszam do jednolitej konsystencji, odczekuję, łącze ze śmietaną.