Znajdź swój przepis

Ciasto makowe z kremem kawowym

9 grudnia, 2021

Ciasto makowe z przepysznym kremem makowym, które będzie idealne na świąteczny stół. Ciasta z makiem uwielbiam i czekam na nie cały rok.

Wilgotne i puszyste ciasto makowe, które nie wymaga nasączenia i mielenia maku. Całość przełożona kremem kawowym z nutką czekoladową.

Ciasto makowe z kremem czekoladowym to niesamowicie delikatne, kremowe ciasto z przepysznym kremem. Do kremu możesz dodać np. wiśnie z syropu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.

ciasto-makowe

CIASTO MAKOWE Z KREMEM

SKŁADNIKI:

CIASTO MAKOWE

  • 150 g mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonych orzechów np. migdałów
  • 200 g maku w ziarenkach
  • 6 jajek o temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

KREM KAWOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki naparu z kawy
  • 2 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • 2 łyżki kakao do oprószenia wierzchu ciasta

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielone orzechy oraz mak i dokładnie mieszamy.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtka oraz ekstrakt migdałowy. Za pomocą łyżki lub szpatułki dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy, aby masa jak najmniej opadła. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175°C przez około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i przekrajamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy napar z kawy oraz krem czekoladowy. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Połowę kremu wykładamy na ciasto makowe i przykrywamy drugą częścią. Następnie wykładamy pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószamy kakao.

ciasto-makowe

 

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A czy biszkopt nie trzeba nasączyć ?

    1. aneta Autor says:

      Nie ma takiej potrzeby :)

  2. Czy można zamiast żelatyny użyć śmietan fixu? Jakoś kremy z żelatyna mi nie wychodzą i zawsze powstają grudki ????

    1. aneta Autor says:

      Można :)

    2. Małgorzata says:

      Fix do bitej śmietany nie zastąpi żelatyny. Zalecam dodanie do niej najpierw kilku łyżek ubitej śmietany i dokładne wymieszanie, a potem połączenie wszystkiego razem. Oczywiście trzeba też utrafić w odpowiedni moment, kiedy żelatyna jest już całkiem chłodna, ale jeszcze płynna. Jeśli przegapię ten moment, to rozpuszczam żelatynę nieco w mikrofali, mieszam do jednolitej konsystencji, odczekuję, łącze ze śmietaną.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x