Znajdź swój przepis

Ciasto makowe z mascarpone

27 listopada, 2024

Ciasto makowe z mascarpone i wiśniami. Przepyszna, lekka i delikatna propozycja na świąteczne ciasto z makiem i kremem.

Ciasto makowe jest przygotowane na samych białkach, dzięki temu smakuje jak makowy puszek. Lekkie jak chmurka z odrobiną wiórków kokosowych oraz zmielonych migdałów.

Samo ciasto można przygotować na 1- 2 dni przed wyłożeniem kremem.

Krem to połączenie serka mascarpone ze śmietanką. Nie ma nic prostszego i smaczniejszego.

Jeśli lubisz białą czekoladę, możesz dzień wcześniej podgrzać śmietankę i dodać do niej czekoladę. Rozpuszczoną mieszaninę włożyć do lodówki na całą noc i kolejnego dnia miksować razem z mascarpone na gęsty krem.

REKLAMA:

Pomiędzy warstwami dodałam wiśnie ze słoika w syropie, które lekko odsączyłam i wyłożyłam na blat ciasta. Wiśnie można zamienić np. na maliny, żurawinę lub czarne porzeczki.

Na wierzch dodałam wiórki kokosowe, ale możesz je zamienić na lekko podprażone zmielone migdały lub płatki migdałowe.

Ciasto szczególnie polecam w okresie zimowy na świąteczny stół.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO BRAZYLIANKA

MIODOWE CIASTKA

SZARLOTKA Z SERNIKOWĄ PIANKĄ

REKLAMA:
ciasto makowe

CIASTO MAKOWE Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

CIASTO MAKOWE

  • 100 g maku w ziarenkach
  • 60 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 6 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub esencji
  • szczypta soli

KREM MASCARPONE

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix

DODATKOWO

  • mały słoiczek dżemu wiśniowego, frużeliny wiśniowej lub wiśni w syropie
  • ok. 100 g wiórków kokosowych do dekoracji na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi, zmielonymi migdałami oraz suchym makiem.

Białka o temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca masa jak na bezę. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki oraz ekstrakt i mieszamy łyżką tylko do połączenia.

Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną układamy na dnie i smarujemy dżemem wiśniowym.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę razem z serkiem miksujemy na gęsty krem,. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ostudzoną żelatynę lub śmietan – fix. Większą część kremu wykładamy na wiśnie, przykrywamy drugim blatem makowym i smarujemy pozostałym kremem. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi (można również przed samym podaniem). Gotowe ciasto zakrywamy i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc. Smacznego.

ZOBACZ: PRZEPISY NA MAKOWCE I CIASTA Z MAKIEM

ciasto makowe
ciasto makowe
ciasto makowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij