Przepyszne wielowarstwowe ciasto makówka na bazie ciasta makowego i miodowego przełożonego kremem kajmakowym. Pycha to mało powiedziane.
Ciasto makowe jest puszyste i delikatne w smaku. Maku nie mielimy, a dodajemy całe ziarenka.
Ciasto miodowe można wykonać nawet 1-2 dni wcześniej, będzie mięciutkie i jeszcze pyszniejsze w smaku.
Krem kajmakowy na bazie śmietanki i mascarpone z odrobiną kawy, która fajnie podkreśla jego smak.
Ciasto makówka to nie tylko świąteczny hit, ale warto go również wykonać na inne uroczystości i święta. Smak jest niesamowity.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.
CIASTO MIODOWE Z MAKIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO MAKOWE
- 6 dużych jajek o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki zmielonych migdałów
- 160 g mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g maku w ziarenkach
- szczypta soli
CIASTO MIODOWE
- 400 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki miodu, płynnego
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
KREM KAJMAKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 400 g kajmaku
- 1 łyżeczka kawy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąki
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
miseczki.
Wsypujemy
zmielone
migdały
i
dokładnie
razem
mieszamy.
Białka
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Następnie
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
oraz
mak
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
około
35
–
40
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrajamy
na
trzy
części.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
sodą.
Następnie
dodajemy
cukier,
cukier
waniliowy
oraz
kawałki
zimnego
masła.
Siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Dodajemy
miód
oraz
jajka
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Identyczną
formę
jak
do
ciasta
makowego
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wylepiamy
1/2
ciasta
dno
formy
i
pieczemy
w
temp.
180C
przez
około
12
–
15
minut
do
zarumienienia.
Postępujemy
podobnie
z
drugą
częścią
ciasta.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
po
łyżce
kajmak
i
kawę
rozpuszczoną
w
odrobinie
wody
(jeśli
używasz
rozpuszczalnej).
Na
koniec
wlewamy
niewielkim
strumieniem
ostudzoną
żelatynę
wprost
pod
widełki
miksera.
Jeden
blat
makowy
układamy
na
dnie
formy,
wykładamy
1/5
kremu,
następnie
blat
miodowy,
krem,
blat
makowy,
krem,
ciasto
miodowe,
krem,
ostatnia
warstwa
ciasta
makowego
i
krem.
Wierzch
obsypujemy
zmielonymi
orzechami
np.
migdałami.
Ciasto
wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.