Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Makowce, ciasta z makiem, Na słodko

Ciasto makówka

Styczeń 11, 2022 , 39188 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepyszne wielowarstwowe ciasto makówka na bazie ciasta makowego i miodowego przełożonego kremem kajmakowym. Pycha to mało powiedziane.

Ciasto makowe jest puszyste i delikatne w smaku. Maku nie mielimy, a dodajemy całe ziarenka.

Ciasto miodowe można wykonać nawet 1-2 dni wcześniej, będzie mięciutkie i jeszcze pyszniejsze w smaku.

Krem kajmakowy na bazie śmietanki i mascarpone z odrobiną kawy, która fajnie podkreśla jego smak.

Ciasto makówka to nie tylko świąteczny hit, ale warto go również wykonać na inne uroczystości i święta. Smak jest niesamowity.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.

Ciasto makówka

CIASTO MIODOWE Z MAKIEM

SKŁADNIKI:

CIASTO MAKOWE

  • 6 dużych jajek o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów
  • 160 g mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g maku w ziarenkach
  • szczypta soli

CIASTO MIODOWE

  • 400 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki miodu, płynnego
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jajka

KREM KAJMAKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 400 g kajmaku
  • 1 łyżeczka kawy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Wsypujemy zmielone migdały i dokładnie razem mieszamy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Następnie w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki oraz mak i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez około 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrajamy na trzy części.
Mąkę przesiewamy razem z sodą. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy miód oraz jajka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
Identyczną formę jak do ciasta makowego wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy 1/2 ciasta dno formy i pieczemy w temp. 180C przez około 12 – 15 minut do zarumienienia. Postępujemy podobnie z drugą częścią ciasta.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce kajmak i kawę rozpuszczoną w odrobinie wody (jeśli używasz rozpuszczalnej). Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę wprost pod widełki miksera. Jeden blat makowy układamy na dnie formy, wykładamy 1/5 kremu, następnie blat miodowy, krem, blat makowy, krem, ciasto miodowe, krem, ostatnia warstwa ciasta makowego i krem. Wierzch obsypujemy zmielonymi orzechami np. migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Ciasto makówka

Komentarze

  • Odpowiedz Kornelia Luty 14, 2022 at 14:37

    A po ile jajek dodawać?

    • Odpowiedz aneta Luty 14, 2022 at 17:44

      Po jednym i miksujemy :)

  • Odpowiedz Hanna Styczeń 11, 2022 at 18:26

    Ale w przepisie nie ma zmielonych orzechów, czy chodzi o migdały?

    • Odpowiedz aneta Styczeń 12, 2022 at 15:55

      tak :)

    Odpowiedz na „anetaAnuluj odpowiedź