Znajdź swój przepis

Ciasto malinowy król

13 sierpnia, 2020

Ciasto malinowy król na kakaowym biszkopcie z kremem malinowym oraz śmietankowym kremem i zatopionymi całymi malinami. Całość przełożona herbatnikami i oprószona posypką czekoladową.

Ciasto malinowy król to połączenie czekolady, malin i śmietankowego kremu.

Przepyszny, lekki deser, który będzie idealny latem, ale poza sezonem również.

Puszysty biszkopt, krem śmietankowy z mascarpone gdzie zatopione są całe owoce. Następnie herbatniki i do tego krem malinowy. Całość oprószona czekoladą i nasączona likierem słony karmel.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.

ciasto malinowy król

CIASTO MALINOWY KRÓL

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MALINOWY:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/3 szklanki wody
  • ok. 400-500 g malin świeżych

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki alkoholu np. likieru słony karmel (niekoniecznie)

DODATKOWO:

  • opakowanie herbatników kakaowych
  • 3-4 łyżki dżemu malinowego
  • posypka czekoladowa na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną część wykładamy do formy, nasączamy i smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder. Cały czas miksując wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy połowę malin i lekko miksujemy. Drugim kremem smarujemy biszkopt tworząc cienką warstwę. Układamy maliny i przykrywamy pozostałą częścią. Układamy herbatniki i wykładamy krem z miksowanymi malinami. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu i lekko nasączamy. Wierzch oprószamy posypką czekoladową.

ciasto malinowy królciasto malinowy król-5

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy do kremu malinowego bezpośrednio można dodać maliny mrożone czy najpierw należy je rozmrozić?

    1. aneta Autor says:

      Do kremu lepiej dodać swieże, ale jak już do chyba odmrożone i odsączone.

  2. Pieknie wygląda. Czy mogą być maliny mrożone?

    1. aneta Autor says:

      Sam krem z malinami moze byc z mrozpnych, natomiast cale w kremie lepiej jesli będą swieze,

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x