Proste ciasto marchewkowe z kremem z serka Philadelphia lub mascarpone. Puszyste i wilgotne ciasto z marchewką przełożone lekkim kremem będzie doskonałe do ciepłej herbatki.
Krem śmietankowy możesz wykonać z dodatkiem serka Philadelphia, naturalnego Twój smak, ricotta lub mascarpone. Przepyszny, leciutki i kremowy idealnie pasuje do ciasta.
Ciasto marchewkowe długo zachowuje swoją świeżość, dzięki dużej ilości startej marchewki i dodaniu oleju roślinnego. Bardzo proste w przygotowaniu wystarczy wymieszać składniki łyżką lub szpatułką i upiec.
Jeden z moich ulubionych jesiennych przepisów na deser.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO BUDYNIOWE – NAJLEPSZE CIASTO NA ŚWIECIE
CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 300 g drobno startej marchewki
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 200 g cukru np. brązowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 ml oleju rzepakowego
- 280 g mąki tortowej
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM Z SERKA ŚMIETANKOWEGO
- 500 g serka np. Philadelphia / Twój smak / mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Marchewkę starłam na tarce o średnich oczkach.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz olejem. Wprost do masy przesiewamy mąkę, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia. Mieszały łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec wrzucamy startą marchewkę i ponownie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Jeśli wierzch wyrósł z górką lekko ścinamy. Przekrawamy ciasto na dwie części.
W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę i zostawiamy do napęcznienia na ok. 2 – 3 minuty.. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Zamiennie możesz użyć śmietan – fix i miksować od razu ze śmietanką i serkiem.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie chwilkę miksujemy. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę i dalej miksujemy. Połowę kremu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugą częścią i smarujemy wierzch pozostałą ilością kremu. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub podajemy od razu. Dekorujemy zmielonymi lub posiekanymi orzechami.
Czy na blaszkę 25x40cm proporcje wystarczy podwoić?
Wystarczy zwiększyć składniki tak o 1/2 :)