Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe jajko sadzone

12 kwietnia, 2022

Ciasto marchewkowe jajko sadzone to bardzo ciekawa i dość realistyczna propozycja na Wielkanoc lub inne uroczystości. Pyszne i proste ciasto marchewkowe z lekkim kremem śmietankowym oraz galaretką i zatopionymi brzoskwiniami lub morelami.

Ciasto marchewkowe jajko sadzone jest wiosenną propozycją z „jajem”. Ciasto marchewkowe jest bardzo proste wystarczy połączyć zmiksowane mokre składniki z suchymi i upiec.

Krem z dodatkiem serka śmietankowego ( u mnie serek naturalny z Piątnicy) idealnie pasuje do ciasta marchewkowe. Do tego wierzch z galaretki winogronowej oraz połówki owoców do wyboru brzoskwinie lub jeśli chcesz żeby kawałki były mniejsze warto użyć moreli.

Ciasto niesamowicie pyszne, niestandardowe i z pomysłem. Prawdziwe jajka sadzone w wersji deserowej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto jajko sadzone

CIASTO MARCHEWKOWE JAJKO SADZONE

SKŁADNIKI:

CIASTO MARCHEWKOWE

  • 350 g surowej marchewki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
  • 300 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka śmietankowego, naturalnego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • duża puszka brzoskwiń lub moreli w syropie
  • 1 galaretka winogronowa, przeźroczysta
  • 450 ml gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Galaretkę zalewamy gorącą wodą. Rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do malaksera razem z cukrem, cukrem waniliowym, solą, jajkami oraz olejem. Miksujemy dokładnie kilka minut na jednolitą masę. Mieszaninę wlewamy do miski i bezpośrednio przesiewamy mąkę razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę wprost pod widełki miksera. Gotowy krem wykładamy na ciasto marchewkowe. Wkładamy na kilka minut do lodówki, następnie wyciągamy układamy w niedużych odstępach połówki brzoskwiń i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

ciasto jajko sadzone ciasto jajko sadzone

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Malgorzata says:

    Pyyyyszne:)))

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x