Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe z bezą

10 października, 2025

Ciasto marchewkowe z bezą przełożone kremem mascarpone. Pyszne ciasto warstwowe, które będzie idealne jesienią.

Ciasto marchewkowe jest wilgotne, słodkie z dużą ilością marchewki, której zupełnie nie czuć w cieście.

Krem mascarpone jest szybki i świetnie sprawdzi się do ciasta marchewkowego.

Wierzch to warstwa lekko kwaśnego dżemu porzeczkowego oraz chrupiącej bezy.

Całość jest przepyszna, delikatna i będzie pasowała na jesienne wieczory.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK KRÓLEWSKI Z MASCARPONE

CYNAMONKI

ROGALIKI DROŻDŻOWE

ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z BEZĄ

SKŁADNIKI:

BEZA

REKLAMA:
  • 4 białka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

CIASTO MARCHEWKOWE

  • 250 g startej drobno marchewki
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml oleju np. rzepakowego
  • 220 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

KREM MASCARPONE

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego ok. 200 g

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy ok. 26 – 28 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i bokach.

Bezę można wykonać dzień wcześniej lub kolejnego dnia. Przechowujemy w zamkniętym piekarniku.

Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy do połączenia. Wykładamy bezę tworząc fikuśne kształty. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 140ºC i od razu po włożeniu bezy zmniejszamy do 120ºC. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę jeszcze na ok 1 godzinę lub do całkowitego ostygnięcia.

Identyczną formę jak na bezę wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie wlewamy powoli olej oraz dodajemy startą marchewkę i mieszamy łyżką lub szpatułką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekrawamy na dwa kawałki.

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem (razem ze śmietan – fix jeśli używasz). Przesiewamy cukier puder oraz powoli wlewamy ostudzoną żelatynę.

Wykładamy 3/4 kremu na warstwę ciasta i przykrywamy drugim kawałkiem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy bezę.

ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij