Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe z kremem

23 września, 2021

Klasyczne ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym. Wilgotne i aromatyczne ciasto z lekkim kremem na wierzchu.

Ciasto z dużą ilością tartej marchewki, której w cieście nie czujemy. Przepyszne, dosyć treściwe ciasto jesienne. Z delikatną warstwą kremu śmietankowego. Cudownie wygląda ze świeżo tartą marchewką.

Ciasto marchewkowe z kremem to nie tylko ciasto jesienne. Na blogu znajdziesz je w kilku wariacjach z owocami.

TUTAJ znajdziesz pozostałe przepisy na ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczko sody
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki drobno startej marchewki
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 g serka kremowego śmietankowego np. z Piątnicy
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy cukry i mieszamy. Jajka miksujemy razem ze startą marchewką, olejem oraz solą. Dodajemy suche składniki i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą marchewką.

Ciasto marchewkowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x