Klasyczne ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym. Wilgotne i aromatyczne ciasto z lekkim kremem na wierzchu.
Ciasto z dużą ilością tartej marchewki, której w cieście nie czujemy. Przepyszne, dosyć treściwe ciasto jesienne. Z delikatną warstwą kremu śmietankowego. Cudownie wygląda ze świeżo tartą marchewką.
Ciasto marchewkowe z kremem to nie tylko ciasto jesienne. Na blogu znajdziesz je w kilku wariacjach z owocami.
TUTAJ znajdziesz pozostałe przepisy na ciasto marchewkowe.
REKLAMA:
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczko sody
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 szklanki drobno startej marchewki
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 g serka kremowego śmietankowego np. z Piątnicy
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy cukry i mieszamy. Jajka miksujemy razem ze startą marchewką, olejem oraz solą. Dodajemy suche składniki i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą marchewką.