Klasyczne ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym. Wilgotne i aromatyczne ciasto z lekkim kremem na wierzchu.
Ciasto z dużą ilością tartej marchewki, której w cieście nie czujemy. Przepyszne, dosyć treściwe ciasto jesienne. Z delikatną warstwą kremu śmietankowego. Cudownie wygląda ze świeżo tartą marchewką.
Ciasto marchewkowe z kremem to nie tylko ciasto jesienne. Na blogu znajdziesz je w kilku wariacjach z owocami.
TUTAJ znajdziesz pozostałe przepisy na ciasto marchewkowe.
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczko sody
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 szklanki drobno startej marchewki
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 g serka kremowego śmietankowego np. z Piątnicy
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem,
sodą
i
cynamonem.
Dodajemy
cukry
i
mieszamy.
Jajka
miksujemy
razem
ze
startą
marchewką,
olejem
oraz
solą.
Dodajemy
suche
składniki
i
miksujemy
na
niskich
obrotach
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
serkiem
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wlewamy
powoli
żelatynę.
Wykładamy
na
ciasto
i
wyrównujemy.
Wstawiamy
na
2-3
godziny
do
lodówki.
Przed
podaniem
dekorujemy
startą
marchewką.
Komentarze