Jest to bez wątpienia najsmaczniejsze ciasto marchewkowe z kremem jakie jadłam. Połączenia ciasta marchewkowe z kremem kokosowym to strzał w dziesiąte. Ciasto marchewkowe jest wilgotne, aromatyczne i co ważne dla niektórych, nie czuć marchewki. Krem kokosowy jest na bazie serka kremowego połączone z masłem i wiórkami. Cudowny, słodki i delikatny. Od dzisiaj ciasto marchewkowe zawsze będzie kojarzyło mi się z fantastycznym wypiekiem.
Przepis jest tak naprawdę banalny. Łączymy suche składniki z mokrymi, na koniec marchewka i ananas. Pieczemy i gotowe. Marchewki wcześniej nie gotujemy, dodajemy ją surową i ważne, aby była drobno starta. Jeśli zetrzesz na dużych oczkach będzie mocno wyczuwalna w cieście i do tego twarda.
Ananas dodany do ciasta musi być dobrze odsączamy. Ja wycisnęłam go w dłoni.
Musze się przyznać, że ten krem na bazie serka jest jednym z moich ulubionych. Jest o wiele smaczniejszy od budyniowego i lżejszy. Serek do kremu powinien być dosyć gęsty. Ja używałam serka naturalnego z Piątnicy. Nie pasuje tutaj żaden serek homogenizowany, a ten z wiaderek koniecznie musisz odsączyć z nadmiaru płynu.
Ciasto marchewkowe szczególnie jesienią to rewelacyjny pomysł. Przepis jest bardzo prosty i nie ma żadnych skomplikowanych połączeń lub dodatków. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłaś takiego ciasta musisz koniecznie spróbować.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 3/4 szklanki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałeczki
- 3 szklanki surowej marchewki, drobno startej
- 210 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:
- 300 g serka śmietankowego kremowego, temp. pokojowa
- 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka laski wanilii
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
DODATKOWO:
- zmielone orzechy do dekoracji
Pokrojonego
ananasa
dobrze
odsączamy
z
soku
(ja
odcisnęłam
ręką
sok).
Mąkę
przesiewany
razem
z
proszkiem,
sodą,
cynamonem
oraz
dodajemy
sól
i
gałkę.
W
oddzielnej
misce
miksujemy
przez
chwilę
masło,
następnie
wsypujemy
cukier
i
miksujemy
przez
ok.
5
min.
Następnie
dodajemy
po
jednym
jajku
oraz
wanilię.
Dodajemy
1/3
suchych
składników
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Wlewamy
połowę
mleka,
miksujemy.
Kolejna
cześć
mąki,
mleko
i
na
koniec
ostatnią
część
mąki.
Miksujemy
tylko
do
połączenia,
dłuższe
miksowanie
spowoduje,
że
ciasto
będzie
cięższe
w
konsystencji.
Na
koniec
dodajemy
ananasa
i
marchewkę,
chwilę
miksujemy.
Tortownicę
o
śr.
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Wykładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
35-40
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Gotowe
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Wszystkie
składniki
na
krem
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Masło
miksujemy
przez
chwilę.
Następnie
dodajemy
jogurt
oraz
wanilię,
miksujemy.
Zmniejszamy
obroty
miksera
na
średnie
i
po
łyżce
dodajemy
serek.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wiórki
i
ponownie
miksujemy.
Jeden
blat
ciasta
układamy
na
talerzu
lub
paterze
i
wykładamy
połowę
kremu.
Przykrywamy
drugą
częścią
ciasta.
Na
wierzch
wykładamy
ostatnią
cześć
kremu
i
posypujemy
zmielonymi
orzechami.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin,
aby
krem
zastygł.
Komentarze
Czy można pominąć ananasa? Nie cierpię go, niestety
Ciacho pyszności, choć nie wyrosło mi tak pięknie jak to na zdjęciu, mimo to wszyscy się zajadali i chwalili. To ciasto marchewkowe jeszcze nie raz zagości w moim domu. Polecam a krem kokosowy na bazie serka rewelacja… Kolejny przepis wypróbowany ????
Uwielbiam ciasta marchewkowe, z kremem kokosowym musiało smakować wyjątkowo
A jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak zwiększyć proporcje, aby móc upiec ciasto na prostokątnej blasze?
zalezy od wielkosci blaszki, ale ja bym podwoiła ilość składników
Upiekę dwa razy w okrągłej blaszce, tak chyba będzie najbezpieczniej. Zobaczyłam to ciasto i zakochałam się, nie ma lepszego ciacha na jesienne popołudnie
Zgadzam sie ja uwielbiam polaczenie ciasta marchewkowego z kremem
Do tej pory zawsze robiłam z kremem ‚serkowym’ i skórką pomarańczy, ale ten kokos… Dam znać jak wyszło. Dzięki za kolejny inspirujący przepis
Brzmi pysznie!
dzięki