Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

29 września, 2015

Jest to bez wątpienia najsmaczniejsze ciasto marchewkowe z kremem jakie jadłam. Połączenia ciasta marchewkowe z kremem kokosowym to strzał w dziesiąte. Ciasto marchewkowe jest wilgotne, aromatyczne i co ważne dla niektórych, nie czuć marchewki. Krem kokosowy jest na bazie serka kremowego połączone z masłem i wiórkami. Cudowny, słodki i delikatny. Od dzisiaj ciasto marchewkowe zawsze będzie kojarzyło mi się z fantastycznym wypiekiem.

Przepis jest tak naprawdę banalny. Łączymy suche składniki z mokrymi, na koniec marchewka i ananas. Pieczemy i gotowe. Marchewki wcześniej nie gotujemy, dodajemy ją surową i ważne, aby była drobno starta. Jeśli zetrzesz na dużych oczkach będzie mocno wyczuwalna w cieście i do tego twarda.

Ananas dodany do ciasta musi być dobrze odsączamy. Ja wycisnęłam go w dłoni.

Musze się przyznać, że ten krem na bazie serka jest jednym z moich ulubionych. Jest o wiele smaczniejszy od budyniowego i lżejszy. Serek do kremu powinien być dosyć gęsty. Ja używałam serka naturalnego z Piątnicy. Nie pasuje tutaj żaden serek homogenizowany, a ten z wiaderek koniecznie musisz odsączyć z nadmiaru płynu.

Ciasto marchewkowe szczególnie jesienią to rewelacyjny pomysł. Przepis jest bardzo prosty i nie ma żadnych skomplikowanych połączeń lub dodatków. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłaś takiego ciasta musisz koniecznie spróbować.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.

ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM KOKOSOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 3/4 szklanki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałeczki
  • 3 szklanki surowej marchewki, drobno startej
  • 210 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

  • 300 g serka śmietankowego kremowego, temp. pokojowa
  • 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka laski wanilii
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

DODATKOWO:

  • zmielone orzechy do dekoracji

Pokrojonego ananasa dobrze odsączamy z soku (ja odcisnęłam ręką sok). Mąkę przesiewany razem z proszkiem, sodą, cynamonem oraz dodajemy sól i gałkę.
W oddzielnej misce miksujemy przez chwilę masło, następnie wsypujemy cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz wanilię. Dodajemy 1/3 suchych składników i miksujemy tylko do połączenia. Wlewamy połowę mleka, miksujemy. Kolejna cześć mąki, mleko i na koniec ostatnią część mąki. Miksujemy tylko do połączenia, dłuższe miksowanie spowoduje, że ciasto będzie cięższe w konsystencji. Na koniec dodajemy ananasa i marchewkę, chwilę miksujemy. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy i przekrawamy na dwie części.
Wszystkie składniki na krem powinny być w temp. pokojowej.
Masło miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy jogurt oraz wanilię, miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i po łyżce dodajemy serek. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz wiórki i ponownie miksujemy.
Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub paterze i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy ostatnią cześć kremu i posypujemy zmielonymi orzechami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem zastygł.

ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można zrobić to ciasto z mąką bezglutenową?

  2. upieklam je wczoraj z kilkoma zmianami i jest naprawde cudowne~ dodalam mniej cukru do ciasta i polowe mniej do kremu, dodatkowo 1/3 lyzeczki mielonych gozdzikow. poza tym pieklam w formie o srednicy 20 cm, wiec wlalam 3/4 ciasta, ale musialam piec az 20 min dluzej i teraz widze, ze pewnie najlepiej, gdyby pieklo sie jeszcze z 10 min. co nie zmienia faktu, ze jest fantastyczne, najlepsze marchewkowe jakie jadlam, polecam:)

  3. Właśnie skończyłam piec ciasto wg przepisu. Nie wiem dlaczego ale od środka wyszedł mi ok 3 cm zakalec. Wszystko zgodnie z przepisem. Jest to jedno z pierwszych ciast które mi nie wyszło ????

    1. aneta Autor says:

      Może trzeba było dalej pięć do suchego patyczka

  4. jaki rodzaj (firma) serka do masy?

    1. Ilovebake says:

      Może być serek śmietankowy np z Piątnicy

  5. A czy jeśli zupełnie pominę ananasa to ciasto mimo to wyjdzie dobre?

    1. Myślę, że tak ale możesz zamień na brzoskwinie?

  6. Czym można zastąpić ananasa???

    1. np. brzoskwiniami w puszcze :)

  7. Czy można pominąć ananasa? Nie cierpię go, niestety :D

  8. Ciacho pyszności, choć nie wyrosło mi tak pięknie jak to na zdjęciu, mimo to wszyscy się zajadali i chwalili. To ciasto marchewkowe jeszcze nie raz zagości w moim domu. Polecam a krem kokosowy na bazie serka rewelacja… Kolejny przepis wypróbowany ????

  9. Uwielbiam ciasta marchewkowe, z kremem kokosowym musiało smakować wyjątkowo :)

  10. Karolina S. says:

    A jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak zwiększyć proporcje, aby móc upiec ciasto na prostokątnej blasze?

    1. zalezy od wielkosci blaszki, ale ja bym podwoiła ilość składników :)

    2. Karolina S. says:

      Upiekę dwa razy w okrągłej blaszce, tak chyba będzie najbezpieczniej. Zobaczyłam to ciasto i zakochałam się, nie ma lepszego ciacha na jesienne popołudnie :)

    3. Zgadzam sie ja uwielbiam polaczenie ciasta marchewkowego z kremem :)

    4. Karolina S. says:

      Do tej pory zawsze robiłam z kremem 'serkowym’ i skórką pomarańczy, ale ten kokos… Dam znać jak wyszło. Dzięki za kolejny inspirujący przepis :)

  11. Brzmi pysznie! :)

    1. dzięki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x