Jest to bez wątpienia najsmaczniejsze ciasto marchewkowe z kremem jakie jadłam. Połączenia ciasta marchewkowe z kremem kokosowym to strzał w dziesiąte. Ciasto marchewkowe jest wilgotne, aromatyczne i co ważne dla niektórych, nie czuć marchewki. Krem kokosowy jest na bazie serka kremowego połączone z masłem i wiórkami. Cudowny, słodki i delikatny. Od dzisiaj ciasto marchewkowe zawsze będzie kojarzyło mi się z fantastycznym wypiekiem.
Przepis jest tak naprawdę banalny. Łączymy suche składniki z mokrymi, na koniec marchewka i ananas. Pieczemy i gotowe. Marchewki wcześniej nie gotujemy, dodajemy ją surową i ważne, aby była drobno starta. Jeśli zetrzesz na dużych oczkach będzie mocno wyczuwalna w cieście i do tego twarda.
Ananas dodany do ciasta musi być dobrze odsączamy. Ja wycisnęłam go w dłoni.
Musze się przyznać, że ten krem na bazie serka jest jednym z moich ulubionych. Jest o wiele smaczniejszy od budyniowego i lżejszy. Serek do kremu powinien być dosyć gęsty. Ja używałam serka naturalnego z Piątnicy. Nie pasuje tutaj żaden serek homogenizowany, a ten z wiaderek koniecznie musisz odsączyć z nadmiaru płynu.
Ciasto marchewkowe szczególnie jesienią to rewelacyjny pomysł. Przepis jest bardzo prosty i nie ma żadnych skomplikowanych połączeń lub dodatków. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłaś takiego ciasta musisz koniecznie spróbować.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 3/4 szklanki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałeczki
- 3 szklanki surowej marchewki, drobno startej
- 210 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:
- 300 g serka śmietankowego kremowego, temp. pokojowa
- 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka laski wanilii
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
DODATKOWO:
- zmielone orzechy do dekoracji
Pokrojonego
ananasa
dobrze
odsączamy
z
soku
(ja
odcisnęłam
ręką
sok).
Mąkę
przesiewany
razem
z
proszkiem,
sodą,
cynamonem
oraz
dodajemy
sól
i
gałkę.
W
oddzielnej
misce
miksujemy
przez
chwilę
masło,
następnie
wsypujemy
cukier
i
miksujemy
przez
ok.
5
min.
Następnie
dodajemy
po
jednym
jajku
oraz
wanilię.
Dodajemy
1/3
suchych
składników
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Wlewamy
połowę
mleka,
miksujemy.
Kolejna
cześć
mąki,
mleko
i
na
koniec
ostatnią
część
mąki.
Miksujemy
tylko
do
połączenia,
dłuższe
miksowanie
spowoduje,
że
ciasto
będzie
cięższe
w
konsystencji.
Na
koniec
dodajemy
ananasa
i
marchewkę,
chwilę
miksujemy.
Tortownicę
o
śr.
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Wykładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
35-40
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Gotowe
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Wszystkie
składniki
na
krem
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Masło
miksujemy
przez
chwilę.
Następnie
dodajemy
jogurt
oraz
wanilię,
miksujemy.
Zmniejszamy
obroty
miksera
na
średnie
i
po
łyżce
dodajemy
serek.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wiórki
i
ponownie
miksujemy.
Jeden
blat
ciasta
układamy
na
talerzu
lub
paterze
i
wykładamy
połowę
kremu.
Przykrywamy
drugą
częścią
ciasta.
Na
wierzch
wykładamy
ostatnią
cześć
kremu
i
posypujemy
zmielonymi
orzechami.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin,
aby
krem
zastygł.
Komentarze
upieklam je wczoraj z kilkoma zmianami i jest naprawde cudowne~ dodalam mniej cukru do ciasta i polowe mniej do kremu, dodatkowo 1/3 lyzeczki mielonych gozdzikow. poza tym pieklam w formie o srednicy 20 cm, wiec wlalam 3/4 ciasta, ale musialam piec az 20 min dluzej i teraz widze, ze pewnie najlepiej, gdyby pieklo sie jeszcze z 10 min. co nie zmienia faktu, ze jest fantastyczne, najlepsze marchewkowe jakie jadlam, polecam:)
Właśnie skończyłam piec ciasto wg przepisu. Nie wiem dlaczego ale od środka wyszedł mi ok 3 cm zakalec. Wszystko zgodnie z przepisem. Jest to jedno z pierwszych ciast które mi nie wyszło ????
Może trzeba było dalej pięć do suchego patyczka
jaki rodzaj (firma) serka do masy?
Może być serek śmietankowy np z Piątnicy
A czy jeśli zupełnie pominę ananasa to ciasto mimo to wyjdzie dobre?
Myślę, że tak ale możesz zamień na brzoskwinie?
Czym można zastąpić ananasa???
np. brzoskwiniami w puszcze