Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe z kremem pistacjowym

19 marca, 2025

Ciasto marchewkowe z kremem pistacjowym to przepyszny przekładaniec z modnym dodatkiem pistacjami. Przepyszne, lekkie ciasto do przygotowania w kilka chwil.

Ciasto marchewkowe jest bardzo proste do wykonania. Wystarczy mokre składniki połączyć łyżką z suchymi.

Aromatyczne, wilgotne z dużą ilością startej marchewki.

Do środka można dodać posiekane orzechy włoskie jeśli lubisz.

Całość przekładamy kremem z dodatkiem śmietanki, mascarpone i kremu pistacjowego.

REKLAMA:

Do środka można dodać zmielone pistacje, aby urozmaicić smak i jeszcze czuć je intensywniej.

Pistacje mogą być lekko solone, wtedy podkręca smak kremu.

Całość tworzy super smaczne połączenie, który przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia pistacje.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABKA PISTACJOWA Z POLEWĄ

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

CIASTO STRACIATELLA

REKLAMA:
ciasto-marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

SKŁADNIKI:

CIASTO MARCHEWKOWE

  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 270 g startej marchewki
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

KREM PISTACJOWY

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremu pistacjowego (słodzonego)
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub 2 x śmietan – fix

DODATKOWO

  • 3 – 4 łyżki posiekanych drobno pistacji

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka mieszamy razem z olejem, jogurtem, cukrem i startą marchewką. Następnie wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników.

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i przekrawamy na dwie części.

Żelatynę mieszamy w 1/4 szklanki zimnej wody i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem (jeśli używasz śmietan – fix dodajemy je w tym momencie). Następnie dodajemy krem pistacjowy oraz przesiany cukier puder. Na koniec wlewamy powoli żelatynę. Większą część kremu wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugą częścią. Pozostały krem wykładamy na wierzch ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem obsypujemy posiekanymi pistacjami.

ciasto-marchewkowe
ciasto-marchewkowe
ciasto-marchewkowe z kremem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij