Ciasto marchewkowe z kremem pistacjowym to przepyszny przekładaniec z modnym dodatkiem pistacjami. Przepyszne, lekkie ciasto do przygotowania w kilka chwil.
Ciasto marchewkowe jest bardzo proste do wykonania. Wystarczy mokre składniki połączyć łyżką z suchymi.
Aromatyczne, wilgotne z dużą ilością startej marchewki.
Do środka można dodać posiekane orzechy włoskie jeśli lubisz.
Całość przekładamy kremem z dodatkiem śmietanki, mascarpone i kremu pistacjowego.
Do środka można dodać zmielone pistacje, aby urozmaicić smak i jeszcze czuć je intensywniej.
Pistacje mogą być lekko solone, wtedy podkręca smak kremu.
Całość tworzy super smaczne połączenie, który przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia pistacje.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM PISTACJOWYM
SKŁADNIKI:
CIASTO MARCHEWKOWE
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru
- 270 g startej marchewki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
KREM PISTACJOWY
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g kremu pistacjowego (słodzonego)
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub 2 x śmietan – fix
DODATKOWO
- 3 – 4 łyżki posiekanych drobno pistacji
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka mieszamy razem z olejem, jogurtem, cukrem i startą marchewką. Następnie wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę mieszamy w 1/4 szklanki zimnej wody i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem (jeśli używasz śmietan – fix dodajemy je w tym momencie). Następnie dodajemy krem pistacjowy oraz przesiany cukier puder. Na koniec wlewamy powoli żelatynę. Większą część kremu wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugą częścią. Pozostały krem wykładamy na wierzch ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem obsypujemy posiekanymi pistacjami.


