Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Wrzesień 21, 2018 , 422612 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepyszne ciasto marchewkowe z mascarpone i warstwą z soku marchewkowego. Wilgotne, dosyć ciężkie ciasto z dodatkami idealne do herbaty w jesienne wieczory.

Ciasto marchewkowe w konsystencji jest zwarte, wilgotne i nie należy do leciutkich deserów. Bogate w dodatki: orzechy, jabłko, marchewka i wiórki. Do środka można dodać również odsączone kawałeczki pokrojonego ananasa.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa i kremu kokosowego.

Ciasto marchewkowe przełożyłam serkiem mascarpone, który nadaje trochę lekkości i puszystości. Natomiast warstwa z soku marchewkowego jest gęsta, kremowa i nadaje orzeźwienia.

Ciasto marchewkowe z mascarpone to moja propozycja na przepyszny deser, który jest wypełniony zdrowymi dodatkami. Rewelacja.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z marchewką.

Ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 260 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 g cukru np. brązowego
  • 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1/2 startego jabłka
  • 250 g startej marchewki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MARCHEWKOWĄ:

  • 500 ml soku marchewkowego np. z brzoskwinią
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 100 g masła lub margaryny

DODATKOWO:

  • orzeszki drobno posiekane lub krokant do oprószenia wierzchu

Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Na koniec delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy, studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeśli góra jest za wysoka można nieco przyciąć.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na jeden blat ciasta marchewkowego i przykrywamy drugim.
Sok marchewkowy podgrzewamy razem z cukrem i masłem. Proszek budyniowy rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do soku. Cały czas mieszamy, aż masa będzie gęsta. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasta marchewkowego. Wyrównujemy i po całkowitym wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Wierzch oprószamy posiekanymi orzeszkami lub krokantem.

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe

Komentarze

  • Odpowiedz Beata Styczeń 16, 2020 at 20:40

    Pięknie wygląda! Czy sok zagotowujemy?

    • Odpowiedz aneta Styczeń 16, 2020 at 21:02

      Tak :)

    • Odpowiedz Ewelina Styczeń 23, 2020 at 13:00

      Czy z dwóch proporcji będzie dobrze na blachę ok. 25x 35

      • Odpowiedz aneta Styczeń 23, 2020 at 15:10

        Tak, powinno być ok :)

  • Odpowiedz Wiolka Grudzień 18, 2019 at 12:30

    Chciałabym zrobić to ciasto na większą blachę o ile zwiększyć proporcje ,czy wystarczy o połowę ? Czy jednak wszytko podwoic?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 18, 2019 at 14:12

      Jaka blaszka 35×25 cm?

  • Odpowiedz Marcellina Listopad 27, 2019 at 08:46

    Czy można zrobić w tortownicy o średnicy 20cm?

    • Odpowiedz aneta Listopad 27, 2019 at 15:19

      Tak, ale warto zmniejszyć proporcje ciasta

  • Odpowiedz Edyta Październik 23, 2019 at 10:24

    Może być inna mąka niż tortowa?

    • Odpowiedz aneta Październik 23, 2019 at 17:04

      nie zmieniałabym na inną :)

  • Odpowiedz Magdalena Wrzesień 22, 2018 at 12:49

    Wygląda bardzo apetycznie! Czy w cieście można pominąć orzechy?

    • Odpowiedz Ilovebake Wrzesień 24, 2018 at 10:31

      Można :)

    1 2 3

    Dodaj komentarz