Znajdź swój przepis

Ciasto marmurkowe z nutellą

8 października, 2012

Proste, pulchne, słodkie i troszkę w smaku przypomina mi babkę piaskową ciasto marmurkowe z nutellą. Krem czekoladowy dodaje rewelacyjnego posmaku orzechowo-czekoladowego. Tradycyjny przepis z lekkim urozmaiceniem.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 226 g masła, miękkiego
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki nutelli

Masło razem z cukrem miksujemy na jasną i puszysta masę. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz wanilię, cały czas miksując.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i dodajemy do powstałej wcześniej masy z masła.

Ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy nutellę, miksujemy.

Keksówkę o wym. 22×12 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. ½ masy jasnej wykładamy do foremki, następnie na nią wykładamy ½ masy z nutelli. Powtarzamy czynność. Na koniec za pomocą rączki od łyżki tworzymy zygzak przez środek ciasta, aż do dna foremki. Pieczemy w temp. 160C przez ok. godzinę i 10 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w foremce na 15 min i po tym czasie wyciągamy. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x