Ciasto marmurkowe z orzechami


Puszyste i wilgotne ciasto marmurkowe z orzechami i czekoladą. Bardzo prosty przepis szybki w przygotowaniu.

Ciasto dzielimy na dwie części, dzięki czemu mamy kakaowe i jasne ciasto. Wierzch oprószamy orzechami włoskimi, które po upieczenia fajnie chrupią.

Ciasto marmurkowe z orzechami to szybka propozycja na proste ciasto z kilku składników. Po upieczeniu może postać nawet kilka dni i nie traci zbyt dużo ze swojego smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto marmurkowe

CIASTO MARMURKOWE Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki
  • 3/4 szklanki wody np. gazowanej
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego

DODATKOWO:

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę (bez dwóch łyżek) przesiewamy razem z proszkiem. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem i aromatem na jasną i puszystą masę. Następnie naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach mąkę, olej oraz wodę. Masę dzielimy na dwie części (jedną większą). Do mniejszej dodajemy przesiane dwie łyżki mąki i miksujemy do połączenia. Do większej przesiane kakao i miksujemy do połączenia. Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto i oprószamy wierzch orzechami i kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w temp. 175 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.

Ciasto marmurkowe
Ciasto marmurkowe

wydrukuj teraz