Znajdź swój przepis

Ciasto metrowiec

11 stycznia, 2019

Ciasto metrowiec to przepis z dawnych lat, który kiedyś był bardzo popularny. Ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym i do tego polewa czekoladowa. Proste, ale niesamowicie smaczne.

Ciasto jest delikatne, lekkie i słodkie. Krem budyniowy jest puszysty, maślany i fajnie komponuje się ze smakami biszkoptu.

Klasyczny przepis na ciasto jest cięższy i wykonujemy go z dodatkiem wody i większej ilości oleju. Ja natomiast przygotowałam lżejszą wersję, która mi bardziej smakuje.

Ciasto metrowiec chociaż troszeczkę już zapomniany to warto go nadal przypominać, ponieważ jest pyszny i prosty. Ciasta wychodzi całkiem sporo i kroimy go pod skosem, dzięki czemu uzyskujemy taką formę po przekrojeniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

metrowiec

CIASTO METROWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 żółtko
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Potrzebne będą dwie keksówki 20×10 cm lub jedną i pieczemy ciasto jedno po drugim. Mąki przesiewamy razem z proszkiem.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach miksera. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki naprzemiennie z olejem. Delikatnie mieszamy szpatułką lub dużą łyżką drewnianą. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jasną wylewamy do keksówki wyłożonej papierem lub silikonowej. Do drugiej dodajemy przesiane kakao i delikatnie mieszamy. Wlewamy do drugiej keksówki lub pieczemy jedno po drugim. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i kroimy na kromki o grubości ok. 1 cm.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i żółtko. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego i podgrzewamy, aż masa będzie gęsta. Owijamy folią wierzch i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Kawałek jasnego ciasta smarujemy kremem, następnie ciemne, jasne, ciemne itd. do wykorzystania ciasta. Posmarowany kawałek przykładamy do drugiego. Na koniec smarujemy lekko wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia, następnie smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min do stężenia. Kroimy pod skosem.

metrowiec metrowiec

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Upiekłam! Smak mojego dzieciństwa🙂 Moje dzieci okrzyknęły metrowca najlepszym ciastem świata😄

  2. Mam pytanie czy wyciągamy od razu ciasto z piekarnika bo mi opadł jasny 😭

    1. Tak, wyciągamy :)

  3. Pamiętam z dzieciństwa to ciasto, upiekłam pierwszy raz i wyszło pyszne, świetny przepis polecam.

  4. Elżbieta D. says:

    Chcę się upewnić, czy kakao ma być 1,5 szklanki, czy 1,5 łyżki.

    1. 1,5 łyżki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x