Ciasto metrowiec to przepis z dawnych lat, który kiedyś był bardzo popularny. Ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym i do tego polewa czekoladowa. Proste, ale niesamowicie smaczne.
Ciasto jest delikatne, lekkie i słodkie. Krem budyniowy jest puszysty, maślany i fajnie komponuje się ze smakami biszkoptu.
Klasyczny przepis na ciasto jest cięższy i wykonujemy go z dodatkiem wody i większej ilości oleju. Ja natomiast przygotowałam lżejszą wersję, która mi bardziej smakuje.
Ciasto metrowiec chociaż troszeczkę już zapomniany to warto go nadal przypominać, ponieważ jest pyszny i prosty. Ciasta wychodzi całkiem sporo i kroimy go pod skosem, dzięki czemu uzyskujemy taką formę po przekrojeniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO METROWIEC
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 1 1/2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 5-6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 żółtko
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Potrzebne
będą
dwie
keksówki
20×10
cm
lub
jedną
i
pieczemy
ciasto
jedno
po
drugim.
Mąki
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Następnie
dodajemy
powoli
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Dodajemy
po
jednym
żółtku
i
miksujemy
na
niskich
obrotach
miksera.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
naprzemiennie
z
olejem.
Delikatnie
mieszamy
szpatułką
lub
dużą
łyżką
drewnianą.
Gotowe
ciasto
dzielimy
na
pół.
Jasną
wylewamy
do
keksówki
wyłożonej
papierem
lub
silikonowej.
Do
drugiej
dodajemy
przesiane
kakao
i
delikatnie
mieszamy.
Wlewamy
do
drugiej
keksówki
lub
pieczemy
jedno
po
drugim.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
25-30
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
kroimy
na
kromki
o
grubości
ok.
1
cm.
400
ml
mleka
podgrzewamy
razem
z
cukrami.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
i
żółtko.
Cały
czas
mieszając
wlewamy
zimne
mleko
do
gorącego
i
podgrzewamy,
aż
masa
będzie
gęsta.
Owijamy
folią
wierzch
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Kawałek
jasnego
ciasta
smarujemy
kremem,
następnie
ciemne,
jasne,
ciemne
itd.
do
wykorzystania
ciasta.
Posmarowany
kawałek
przykładamy
do
drugiego.
Na
koniec
smarujemy
lekko
wierzch
ciasta.
Wkładamy
do
lodówki
najlepiej
na
całą
noc.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy
i
dodajemy
kawałki
czekolady.
Mieszamy
do
rozpuszczenia,
następnie
smarujemy
wierzch
ciasta
i
zostawiamy
na
15
min
do
stężenia.
Kroimy
pod
skosem.
Komentarze
Chcę się upewnić, czy kakao ma być 1,5 szklanki, czy 1,5 łyżki.
1,5 łyżki