Intensywnie czekoladowe ciasto michałek z dodatkiem przepysznych i znanych cukierków. Ciasto na biszkopcie kakaowym z dodatkiem dwóch kremów czekoladowe oraz śmietankowego oraz dżemem porzeczkowym i posypką czekoladową.
Ciasto jest dodatkiem nutelli, natomiast jeśli za nią nie przepadasz dodaj 200 g roztopionej mlecznej czekolady.
Ciasto michałek jest niezwykle delikatne, leciutkie i wyważone w smaku. Biszkopt nasączamy ponczem, aby był jeszcze bardziej intensywniejszy w smaku. Oba kremy doskonale się ze sobą komponują, czekoladowy jest bardziej intensywniejszy i cięższy w konsystencji, natomiast śmietankowy jest leciutki jak puszek.
Dżem do przełożenia najlepiej jeśli będzie lekko kwaśny. Ja użyłam porzeczkowego, ale może być wiśniowy, malinowy lub jagodowy. Sprawdzi się również śliwkowy.
Wierzch to posypka o smaku mlecznej czekolady, natomiast możesz również czekoladę po prostu zetrzeć na tarce o większych oczkach.
Ciasto michałek to doskonałe ciasto na przeróżne uroczystości, spotkania lub ważniejsze imprezy. Sprawdzi się również w wersji na tort urodzinowy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO MICHAŁEK
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka, duże
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 4 pełne łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 150 g cukierków „michałków”
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
DODATKOWO:
- słoiczek małego dżemu porzeczkowego, jagodowego lub wiśniowego
- posypka lub starta czekolada na wierzch
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka
najlepiej
jeśli
będą
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtko.
Na
koniec
za
pomocą
szpatułki
lub
dużej
łyżki
drewnianej
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki.
Delikatnie
mieszamy,
aby
piana
z
białek
jak
najmniej
opadła.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobna
smarujemy
lekko
tłuszczem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Jedną
część
wkładamy
do
formy
i
nasączamy
ponczem
oraz
smarujemy
dżemem.
Żelatynę
zalewamy
zimną
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Podgrzewamy
chwilę
w
mikrofali
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Cukierki
ścieramy
na
tarce
o
niedużych
oczkach.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
pod
koniec
dodajemy
po
łyżce
nutelle,
starte
cukierki
oraz
powoli
wlewamy
ostudzoną
żelatynę.
Gotowy
krem
wykładamy
na
biszkopt.
Przykrywamy
drugim
i
ponownie
nasączamy.
Kremówkę
i
mascarpone
miksujemy
razem
na
sztywny
krem.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
jeszcze
chwilkę
miksujemy.
Wykładamy
na
biszkopt.
Oprószamy
wierzch
starta
czekoladą
lub
posypką
czekoladową.
Wkładamy
do
lodówki
najlepiej
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Tak
Przepyszne ciasto, delikatne i rozpływające się w ustach jak torcik. Do powtórzenia nie jeden raz. Nie taki trudny, warty do zasmakowania:) Świetny przepis:)
Witam, Proszę o podpowiedź jakie michałki najlepiej, ponieważ jest kilka odmian
mam jeszcze pytanie jak długo podgrzewać w mikrofali żelatynę?
ja dodawałam czekoladowe