Ciasto michałek piernikowy na niesamowicie wilgotnym cieście czekoladowym z nutką korzenną oraz przełożony pysznymi kremami.
Ciasto czekoladowe jest z dodatkiem Majonezu Kieleckiego, który niesamowicie nawilża ciasto i nie potrzeba je niczym więcej nasączać.
Dodatek przyprawy korzennej sprawia, że ciasto jest aromatyczne i może być podawane na świątecznym stole.
Powidła śliwkowe świetnie podkręcają smak całego ciasta i nadają wyrazistości.
Ciasto jest bez dodatku jajek, wystarczy dodać Majonez Kielecki, który doskonale nawilży ciasto.
Krem budyniowy jest przepyszny z dodatkiem kakao i czekoladowych cukierków.
Wierzch natomiast to warstwa lekkiego kremu mascarpone.
Cudowne, kremowe i lekko korzenne ciasto, które będzie doskonałe na nadchodzące święta.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO MICHAŁEK PIERNIKOWY
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 430 g mąki tortowej
- 70 g kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 350 ml mleka o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 300 g Majonezu Kielecki
KREM MICHAŁKOWY
- 400 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g budyń waniliowy (proszek)
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 150 g startych cukierków czekoladowych z polewą czekoladową
KREM MASCARPONE
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 4 – 5 łyżek powideł śliwkowych
- 5 – 6 startych cukierków czekoladowych na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy mleko oraz wrzącą wodę. Mieszamy do połączenia (ciasto będzie gęste). Na koniec dodajemy Majonez Kielecki i mieszamy do połączenia.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy i przekrawamy na dwie części (jeśli góra wyrosła nierówna można lekko ściąć). Jeden blat ciasta przekładamy do formy i smarujemy powidłami.
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz przesiane kakao i budyń w proszku. Cały czas mieszając trzepaczką gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń oraz na koniec starte cukierki. Krem wykładamy na powidła i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Gotowy krem wykładam na ciasto i obsypujemy startymi cukierkami. Wkładamy na całą noc do lodówki.
Post sponsorowany
ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE
Nie jestem przekonana do tego majonezu,nie można byłoby go zastąpić czymś?
Proszę się przekonać :) Ciasto jest przepyszne, a majonezu nie czuć :)
Bardzo ciekawe ciasto, jednak mam uwagę dotyczącą wstępu, dokładniej stwierdzenia że brak jajek w cieście sprawia, że jest ono odpowiednie dla alergików. Niestety dla osób z alergią na jajka przepis nadal może nieodpowiedni, bo jest w nim majonez, w którym są jajka. Niewiele, ale są.
Ma Pani rację :)