Znajdź swój przepis

Ciasto michałek piernikowy

7 grudnia, 2024

Ciasto michałek piernikowy na niesamowicie wilgotnym cieście czekoladowym z nutką korzenną oraz przełożony pysznymi kremami.

Ciasto czekoladowe jest z dodatkiem Majonezu Kieleckiego, który niesamowicie nawilża ciasto i nie potrzeba je niczym więcej nasączać.

Dodatek przyprawy korzennej sprawia, że ciasto jest aromatyczne i może być podawane na świątecznym stole.

Powidła śliwkowe świetnie podkręcają smak całego ciasta i nadają wyrazistości.

Ciasto jest bez dodatku jajek, wystarczy dodać Majonez Kielecki, który doskonale nawilży ciasto.

REKLAMA:

Krem budyniowy jest przepyszny z dodatkiem kakao i czekoladowych cukierków.

Wierzch natomiast to warstwa lekkiego kremu mascarpone.

Cudowne, kremowe i lekko korzenne ciasto, które będzie doskonałe na nadchodzące święta.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

MIĘKKIE ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

CIASTO MAKOWE MASCARPONE

REKLAMA:
ciasto michałek

CIASTO MICHAŁEK PIERNIKOWY

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 430 g mąki tortowej
  • 70 g kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350 ml mleka o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 300 g Majonezu Kielecki

KREM MICHAŁKOWY

  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g budyń waniliowy (proszek)
  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 150 g startych cukierków czekoladowych z polewą czekoladową

KREM MASCARPONE

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 4 – 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 5 – 6 startych cukierków czekoladowych na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy mleko oraz wrzącą wodę. Mieszamy do połączenia (ciasto będzie gęste). Na koniec dodajemy Majonez Kielecki i mieszamy do połączenia.

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy i przekrawamy na dwie części (jeśli góra wyrosła nierówna można lekko ściąć). Jeden blat ciasta przekładamy do formy i smarujemy powidłami.

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz przesiane kakao i budyń w proszku. Cały czas mieszając trzepaczką gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń oraz na koniec starte cukierki. Krem wykładamy na powidła i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Gotowy krem wykładam na ciasto i obsypujemy startymi cukierkami. Wkładamy na całą noc do lodówki.

Post sponsorowany

ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE

ciasto michałek
ciasto michałek

Dołącz do dyskusji

  1. Nie jestem przekonana do tego majonezu,nie można byłoby go zastąpić czymś?

    1. Proszę się przekonać :) Ciasto jest przepyszne, a majonezu nie czuć :)

  2. Bardzo ciekawe ciasto, jednak mam uwagę dotyczącą wstępu, dokładniej stwierdzenia że brak jajek w cieście sprawia, że jest ono odpowiednie dla alergików. Niestety dla osób z alergią na jajka przepis nadal może nieodpowiedni, bo jest w nim majonez, w którym są jajka. Niewiele, ale są.

    1. Ma Pani rację :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij