Ciasto milky way na herbatnikach bez pieczenia. Mleczna masa przełożona herbatnikami z polewą czekoladową na wierzchu.
Deser do wykonania dosłownie błyskawicznie i jedynie trzeba poczekać, aż herbatniki nieco zmiękną po kilku godzinach w lodówce.
Masa mleczna jest słodka i niesamowicie pyszna. Idealnie do tego pasują herbatniki maślane. Całość oblana polewą czekoladową, która nadaje wyrazistości deserowi.
Ciasto milky way na herbatnikach to mało pracochłonny deser, który na pewno polubią dzieciaki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO MILKY WAY NA HERBATNIKACH
SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNĄ:
- 300 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 250 g masła, temp. pokojowa
- 3 1/2 szklanki mleka w proszku
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady deserowej
DODATKOWO:
- 2 duże opakowania herbatników, maślanych
Mleko wlewamy do rondelka wsypujemy cukry i mieszamy do zagotowania. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie stopniowo dodajemy ostudzone mleko. W kilku porcjach dodajemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy na dnie herbatniki i wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, następnie masa i ponownie herbatniki.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Wylewamy na herbatniki i zostawiamy na 15 minut, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Kroimy ostrym nożem na kawałeczki.
Mam pytanie, może głupie, ale to mleko w proszku, które mamy dodać to ma być faktycznie ten proszek, czy trzeba je przygotować tak jak jest napisane na opakowaniu? :D Z góry dziękuję za odpowiedź ;)
Proszek :)
Witam. Mi też właśnie ten krem się rozlewa po chwili.. Moze można coś dodać żeby masa była sztywniejsza??
Witam zrobiłam wyszło pycha ! Tylko gdy ciasto było w formie jest ok ale po rozkrokeniu i wyjęciu gdy troszkę poleżało na talerzyku krem troszkę wypływały bokami czy to normalne ?
Ciasto powinno trzymać formę nawet po kilkunastu minutach.