Znajdź swój przepis

Ciasto miodownik

6 listopada, 2014

Miodownik to przepyszne wielowarstwowe blaty miodowe przełożone słodkim kremem kajmakowym. Tradycyjne ciasto podawane w święta Bożego Narodzenia.

Użyj koniecznie dobrego, naturalnego  miodu bo to podstawa ciasta. Tutaj nie ma kompromisów i nie ma mowy o sztucznym, zresztą co to za miód skoro to woda i cukier. Wyjątek stanowią alergicy. Miodownik możecie przygotować kilka dni wcześniej, im starszy tym lepszy. Krem na bazie śmietany idealnie pasuje i nie waż się go zmieniać na tą z kaszy manny, po prostu jest gorszy w smaku. Śmietana nadaje lekkiej kwaśności i uwydatnia smak miodu i ciasto nie jest mdłe co w przypadku midowników zdarza się nie wprawionym osobom w pieczeniu.

miodownik-ciasto

CIASTO MIODOWNIK

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g cukru białego lub brązowego
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 70 g miodu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 350 g masy kajmakowej
  • 30 g miodu
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Mąkę przesiewamy. Do dosyć dużego garnka koniecznie o grubym dnie przekładamy masło razem z miodem i cukrem. Następnie dodajemy lekko roztrzepane jajka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszamy. Od momentu roztopienia składników podgrzewamy jeszcze przez 5-7 min (nie doprowadzać do wrzenia). Pod koniec dodajemy sodę i mieszamy, aż uzyskamy jasną i puszystą masę, która powinna podwoić swoją objętość. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto mikserem z końcówką tzw. hakiem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Zostawiamy do wystudzenia przykrywając ściereczką. Ostudzone ciasto formujemy w kulkę, którą dzielimy podobnie jak rogaliki na osiem części. Każdą formujemy w kuleczkę. Następnie rozwałkowujemy na każdą na placki o śr. około 26 cm. Przekładamy po jednej na papier do pieczenia, nakłuwamy wszędzie widelcem i pieczemy w temp. 200 C przez ok. 3 minuty do zezłocenia. Szybko przekładamy ciasto na blat i wykrawamy okrąg o średnicy 24 cm. Skrawki ciasta zostawiamy na później. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi 7 częściami ciasta. Po upieczeniu wszystkich 8 warstw ciasta pozostałe skrawki lekko kruszmy, przekładamy na blaszkę do pieczenia i podpiekamy jeszcze przez 3-4 min w 200 C. Zostawiamy do wystudzenia i miksujemy na niewielkie kawałeczki, które posłużą później do obsypania wierzchu ciasta.

Jajka na krem mieszamy z przesianą mąką ziemniaczaną. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając do jajek. Przekładamy na średni ogień i mieszamy, aż masa dobrze zgęstnieje. Gotową masę (budyń) owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej masy budyniowej dodajemy masę kajmakową i miód, miksujemy. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie stopniowo dodajemy masę budyniowo-kajmakową. Na koniec mieszamy masę ze śmietaną. Jeśli masa wydaje się za rzadka można ja wstawić do lodówki na 1-2 godz do lekkiego zgęstnienia.

WYKONANIE:

Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub tortownicy lekko oprószamy zmielonymi kawałkami ciasta, następnie wylewamy ok. 5-6 łyżek masy i ponownie lekko oprószamy zmielonym ciastem. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy dokładnie tak samo, aż do wykorzystania składników. Wierzch i boki ciasta smarujemy masą, na koniec obsypujemy zmielonymi kawałkami ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Blaty pod wpływem masy staną się miękkie.

 UWAGA: ja blaty lekko nasączałam wodą z sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne.

miodownik-ciasto-przepis

 

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam serdecznie, zabrałam się za przygotowanie ciasta- wczoraj upiekłam blaty, a dziś zabrałam się za przygotowanie kremu i tu pojawił się mój dylemat. Otóż pierwszy raz robię budyń do ciasta z całych jajek i wyszła mi dość lejąca konsystencja w zapachu u smaku przypominająca jajecznicę. Czy tak właśnie ma być? Czy może lepiej przygotować budyń tylko z żółtek? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Możesz z samych żółtek

  2. szeptucha76 says:

    Blaty kupilam gotowe w sklepie z rosyjska zywnoscia, ale zrobilam mase z tego przepisu – pycha!

  3. Wygląda wspaniale i zapewne tak też smakuje. Mam zamiar upiec je na Wigilię i w związku z tym pytanie – ciasto wystarczy upiec dzień wcześniej czy może kilk dni aby zdążyło zmięknąć?

  4. Ciasto robiłam 1 raz zajeło mi dość dużo czasu przy wałkowaniu kulek chciałam zrezygnować bo przyklejało sie do blatu dodawałam wiecej mąki i przy 4 kulce dopiero nabrałam wprawy ale dokończyłam je i efekt był warty pracy bo wszyscy sie nim zachwycali!! Na gore posmarowalam cienka warstwe masy kajmakowej krowkowej bo mi została z puszki. Ciasto Miód! Polecam sie podjąć :)

  5. Pingback: Miodownik- C.
  6. Fakt wygląda apetycznie. Jaką mają grubość mniej więcej po rozwałkowaniu ??

    1. U mnie przed upieczeniem chyba z 1-2 mm podczas pieczenia lekko rośnie więc nie ma potrzeby, aby były grubsze

  7. Magdalena B. says:

    Oj, ale bym takie ciacho zjadła – gorzej z wykonaniem. Dosyć pracochłonne, ale może skuszę się na święta?

  8. Takie ciasto piekła na każdą Wigilię moja przyszywana babcia. Szkoda, że już nigdy nie zjem jej wersji.

  9. Dagmara O. says:

    Wygląda fantastycznie! Aż mi ślinka pociekła :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x