Znajdź swój przepis

Ciasto morze czarne

14 stycznia, 2025

Ciasto morze czarne na kakaowym biszkopcie z warstwą dżemu wiśniowego oraz kremem czekoladowym i chrupiącą bezą.

Przepyszne warstwowe ciasto, które możesz przygotować na święta, urodziny lub imprezy.

Ciasto jest słodkie, czekoladowe z pyszną chrupiącą i piankową bezą w środku.

ciasto morze czarne

CIASTO MORZE CZARNE

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

BISZKOPT KAKAOWY

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

BEZA

  • 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 pełnych łyżek kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego, porzeczkowego lub malinowego

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

REKLAMA:

Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną oraz kakao do miseczki.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.

Białka miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy. Masę wykładamy do identycznej formy jak biszkopt wyłożonej papierem do pieczenia lub na papierze rysujemy kształt formy i wypełniamy masą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140ºC i po włożeniu od razu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Po około godzinie od pieczenia lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia przez 1 – 2 minuty. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na sztywną masę, następnie powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy.

Blat ciasta wkładamy do formy i smarujemy dżemem. Następnie smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy pozostałą część kremu. Na wierzch ciasta wykładamy bezę. Całość chłodzimy przez kilka godzin lub całą noc w lodówce pod przykryciem (bezę można również wyłożyć dopiero przed podaniem).

ciasto morze czarne
ciasto morze czarne

Dołącz do dyskusji

  1. W składnikach na krem jest podane mascarpone, natomiast później w opisie wykonania kremu nie ma. Proszę o informację czy mascarpone jest potrzebne

    1. Poprawione :) Dziękuję za komentarz :)

  2. Czy można dodać do kremu ze śmietanki i mascarpone krem czekoladowo-orzechowy ??

    1. Tak, ale może w tym przepisie lepiej usztywnić żelatyną pod galaretką krem będzie sztywniejszy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij