Ciasto morze czarne na kakaowym biszkopcie z warstwą dżemu wiśniowego oraz kremem czekoladowym i chrupiącą bezą.
Przepyszne warstwowe ciasto, które możesz przygotować na święta, urodziny lub imprezy.
Ciasto jest słodkie, czekoladowe z pyszną chrupiącą i piankową bezą w środku.

CIASTO MORZE CZARNE
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
BEZA
- 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 pełnych łyżek kremu czekoladowego np. nutella
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego, porzeczkowego lub malinowego
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną oraz kakao do miseczki.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Białka miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy. Masę wykładamy do identycznej formy jak biszkopt wyłożonej papierem do pieczenia lub na papierze rysujemy kształt formy i wypełniamy masą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140ºC i po włożeniu od razu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Po około godzinie od pieczenia lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia przez 1 – 2 minuty. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na sztywną masę, następnie powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy.
Blat ciasta wkładamy do formy i smarujemy dżemem. Następnie smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy pozostałą część kremu. Na wierzch ciasta wykładamy bezę. Całość chłodzimy przez kilka godzin lub całą noc w lodówce pod przykryciem (bezę można również wyłożyć dopiero przed podaniem).



W składnikach na krem jest podane mascarpone, natomiast później w opisie wykonania kremu nie ma. Proszę o informację czy mascarpone jest potrzebne
Poprawione :) Dziękuję za komentarz :)
Czy można dodać do kremu ze śmietanki i mascarpone krem czekoladowo-orzechowy ??
Tak, ale może w tym przepisie lepiej usztywnić żelatyną pod galaretką krem będzie sztywniejszy.