Ciasto na kefirze z jabłkami


Szybkie ciasto na kefirze z jabłkami i kruszonką. Niesamowicie wilgotne i puszyste ciasto z dodatkiem owoców.

Ciasto nie wymaga użycia miksera, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi.

Jabłka można zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Ciasto na kefirze z jabłkami to uniwersalny i prosty przepis, który wykonasz w kilka chwil.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Ciasto na kefirze

CIASTO NA KEFIRZE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 2 łyżki masła, zimnego

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 jajka, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Torownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z cynamonem. Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i dodajemy zimne masło. Szybko rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Kefir mieszamy razem z cukrem, olejem i jajkami. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy, obsypujemy jabłkami i na wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Ciasto na kefirze

wydrukuj teraz