Znajdź swój przepis

Ciasto na kefirze z jabłkami

5 października, 2021

Szybkie ciasto na kefirze z jabłkami i kruszonką. Niesamowicie wilgotne i puszyste ciasto z dodatkiem owoców.

Ciasto nie wymaga użycia miksera, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi.

Jabłka można zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Ciasto na kefirze z jabłkami to uniwersalny i prosty przepis, który wykonasz w kilka chwil.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Ciasto na kefirze

CIASTO NA KEFIRZE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 2 łyżki masła, zimnego

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 jajka, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Torownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z cynamonem. Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i dodajemy zimne masło. Szybko rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Kefir mieszamy razem z cukrem, olejem i jajkami. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy, obsypujemy jabłkami i na wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Ciasto na kefirze

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Za pierwszym razem wyszedł zakalec, spróbowałam drugi raz, ale ubiłam jajka z cukrem i wyrosło pięknie.

  2. Fantastyczny przepis!
    Ciasto jest szybkie , proste w wykonaniu i wspaniałe smakuje.

  3. Czy można użyć kwasnej śmietany lub jogurt naturalny?

    1. W tym przepisie lepiej pozostać przy kefirze. Na blogu są inne przepisy z jogurtem :)

  4. Na małą foremkę 10×20 jakie proporcje ?
    pozdrawiam
    Marta

    1. Zrobić z połowy porcji :)

  5. Właśnie zrobiłam to pyszne ciasto i kosztujemy,jest wilgotne,delikatne i wyśmienite,poza tym szybki i proste.Dziękuję za ten przepis!

  6. Dobry wieczór, czy może być mąka owsiane, kokosowa , ryżowa , kukurydziana lub ziemniaczana ?

    1. Ja już to może orkiszowa :)

  7. Bardzo dobre, wilgotne ciasto. Miałam zbedny kefir i został wykorzystany idealnie.
    Jedynie co to preferuje mniej slodkie wypieki i nawet pół szklanki cukru było dla mnie za dużo. Ale wiadomo, że to indywidualne smaki ;)

  8. Pyszne ciasto. Zrobiłam z winogronami, bo akurat takie owoce miałam. Wyszło super:)

  9. Bardzo dobre wyjątkowo wilgotne i bardzo proste i szybkie. Polecam. Użyłam gruszek zamiast jabłek też wyszlo

  10. Mieszamy łyżką czy mikserem? :)

    1. Już doczytałam :)

  11. Witam a czy można zastąpić olej no roztopionym masłem?

    1. Tak

  12. Bardzo dobre, wilgotne i szybkie ciasto :) zrobiłam w wersji 1:1 mąka pszenna i owsiana

  13. Dobry Wieczór Pani,

    czy można zastąpić kefir maślanką?

    1. tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x