Szybkie ciasto na kefirze z jabłkami i kruszonką. Niesamowicie wilgotne i puszyste ciasto z dodatkiem owoców.
Ciasto nie wymaga użycia miksera, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi.
Jabłka można zastąpić innymi owocami sezonowymi.
Ciasto na kefirze z jabłkami to uniwersalny i prosty przepis, który wykonasz w kilka chwil.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO NA KEFIRZE Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru np. trzcinowego
- 2 łyżki masła, zimnego
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka kefiru, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 jajka, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Torownicę
o
średnicy
około
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Jabłka
obieramy,
kroimy
w
kosteczkę
i
mieszamy
z
cynamonem.
Mąkę
na
kruszonkę
mieszamy
z
cukrem
i
dodajemy
zimne
masło.
Szybko
rozdrabniamy
palcami,
aż
powstanie
kruszonka.
Na
czas
przygotowania
ciasta
wkładamy
do
lodówki.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
Kefir
mieszamy
razem
z
cukrem,
olejem
i
jajkami.
Następnie
dodajemy
suche
składniki
do
mokrych
i
mieszamy
tylko
do
połączenia.
Ciasto
wykładamy
do
formy,
obsypujemy
jabłkami
i
na
wierzch
kruszonką.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Podajemy
oprószone
cukrem
pudrem.
Komentarze
Pyszne ciasto. Zrobiłam z winogronami, bo akurat takie owoce miałam. Wyszło super:)