Znajdź swój przepis

Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką – przepis

9 maja, 2014

Jedno z najprostszych ciast do wykonania, a przy tym bardzo delikatne i lekko wilgotne. Ciasto jest słodkie z chrupiącą kruszonką i kwaśnym rabarbarem. Doskonałe na letnie popołudnie, piknik lub majówkę. Inspiracja: tasteofhome. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki masła, temp. pokojowa
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki rabarbaru, pokrojonego w kostkę

 

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 2 czubate łyżki masła, miękkiego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch, pod koniec dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Suche składniki dodajemy do masy maślanej naprzemiennie z maślanką w trzech partiach. Rabarbar pokrojony w kawałki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam silikonowej ). Składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki i oprószamy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x