Znajdź swój przepis

Ciasto napoleon

30 września, 2024

Ciasto napoleon to połączenie kruchego ciasta francuskiego z pysznym kremem budyniowym. Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto, które zachwyca swoim smakiem.

Warstwy ciasta przygotowałam na gotowym cieście francuskim, które pieczemy na rumiany kolor. Ciasto jest chrupiące, maślane i szybkie w przygotowaniu.

Krem to klasyczny przepis z budyniem masłem i żółtkami, dzięki czemu zyskuje na smaku i jest jeszcze bardziej kremowy.

ZOBACZ MÓJ PRZEPIS NA CIASTO NAPOLEON BEZ PIECZENIA

Ciasto potrzebuje minimum kilku godzin, aby krem się przegryzł i dobrze utrzymywał się na cieście.

REKLAMA:

Samo ciasto po schłodzeniu nadal jest chrupiące i czuć świetnie jego chrupiące warstwy.

Przed podaniem ciasto wyciągamy z lodówki na minimum 15 minut, aby krem osiągnął temp. pokojową. Jest wtedy smaczniejszy, bardziej kremowy i słodziutki.

Ciasto to hit przyjęć, imprez i urodzin. Koniecznie wypróbuj jego pyszny smak.

ZOBACZ WIĘCEJ MOICH PRZEPISÓW:

MURZYNEK KRÓLEWSKI

CYNAMONKI

PROSTE CIASTO DYNIOWE

REKLAMA:
ciasto napoleon

CIASTO NAPOLEON

SKŁADNIKI:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (jeden ok. 280 g)
  • 700 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 g budyniu waniliowego w proszku
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 200 g masła o o temp. pokojowej

PRZYGOTOWANIE:

Cały płat ciasta ciasta francuskiego nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 15 – 20 minut, aż do zarumienienia wierzchu. Postępujemy dokładnie tak samo z drugim płatem ciasta. Z każdego kawałka upieczonego ciasta wycinamy pasek ok. 10 cm i kruszymy, aby użyć na wierzch.

Do rondelka wlewamy mleko i mieszamy razem z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem w proszku, żółtkami oraz solą. Podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.

Masło o temp. pokojowej miksujemy przez kilka minut, następnie dodajemy po łyżce budyń. Jeśli lubisz mocno słodkie kremy można dodać odrobinę cukru pudru.

Połowę kremu wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim lekko dociskając. Następnie wykładamy pozostałą ilość kremu i obsypujemy pokruszonym ciastem francuskim. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na minimum całą noc do lodówki. Zimne kroimy na kawałki i zostawiamy na ok. 15 minut, aby krem osiągnął temp. pokojową wtedy najlepiej smakuje.

ciasto z ciasta francuskiego
ciasto z ciasta francuskiego
ciasto z ciasta francuskiego

Dołącz do dyskusji

  1. Czy masło można dodać do gotującego mleka , zamiast ucierać?

    1. Konsystencja kremu będzie zupełnie inna jeśli dodasz do mleka. Lepiej jednak ucierać :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij