Ciasto napoleon to połączenie kruchego ciasta francuskiego z pysznym kremem budyniowym. Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto, które zachwyca swoim smakiem.
Warstwy ciasta przygotowałam na gotowym cieście francuskim, które pieczemy na rumiany kolor. Ciasto jest chrupiące, maślane i szybkie w przygotowaniu.
Krem to klasyczny przepis z budyniem masłem i żółtkami, dzięki czemu zyskuje na smaku i jest jeszcze bardziej kremowy.
ZOBACZ MÓJ PRZEPIS NA CIASTO NAPOLEON BEZ PIECZENIA
Ciasto potrzebuje minimum kilku godzin, aby krem się przegryzł i dobrze utrzymywał się na cieście.
Samo ciasto po schłodzeniu nadal jest chrupiące i czuć świetnie jego chrupiące warstwy.
Przed podaniem ciasto wyciągamy z lodówki na minimum 15 minut, aby krem osiągnął temp. pokojową. Jest wtedy smaczniejszy, bardziej kremowy i słodziutki.
Ciasto to hit przyjęć, imprez i urodzin. Koniecznie wypróbuj jego pyszny smak.
ZOBACZ WIĘCEJ MOICH PRZEPISÓW:
CIASTO NAPOLEON
SKŁADNIKI:
- 2 płaty ciasta francuskiego (jeden ok. 280 g)
- 700 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g budyniu waniliowego w proszku
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 200 g masła o o temp. pokojowej
PRZYGOTOWANIE:
Cały płat ciasta ciasta francuskiego nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 15 – 20 minut, aż do zarumienienia wierzchu. Postępujemy dokładnie tak samo z drugim płatem ciasta. Z każdego kawałka upieczonego ciasta wycinamy pasek ok. 10 cm i kruszymy, aby użyć na wierzch.
Do rondelka wlewamy mleko i mieszamy razem z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem w proszku, żółtkami oraz solą. Podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.
Masło o temp. pokojowej miksujemy przez kilka minut, następnie dodajemy po łyżce budyń. Jeśli lubisz mocno słodkie kremy można dodać odrobinę cukru pudru.
Połowę kremu wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim lekko dociskając. Następnie wykładamy pozostałą ilość kremu i obsypujemy pokruszonym ciastem francuskim. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na minimum całą noc do lodówki. Zimne kroimy na kawałki i zostawiamy na ok. 15 minut, aby krem osiągnął temp. pokojową wtedy najlepiej smakuje.
Czy masło można dodać do gotującego mleka , zamiast ucierać?
Konsystencja kremu będzie zupełnie inna jeśli dodasz do mleka. Lepiej jednak ucierać :)