Ciasto orzechowe cappuccino to połączenie biszkoptu, kremu na bazie cappuccino oraz lekkiego kremu śmietankowego oprószonego kakao. Pyszne ciasto o intensywnym i lekko kawowym smaku.
Ciasto dzięki połączeniu kilku warstw sprawdzi się na bardziej uroczyste spotkania rodzinne lub święta.
Puszysty i orzechowy biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym, następnie delikatny krem maślany na bazie budyniu i cappuccino oraz na wierzchu krem śmietankowy oprószony kakao.
Ciasto to idealny deser dla kawoszy. Słodki i zarazem intensywny w smakach.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO ORZECHOWE CAPPUCCINO
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cappuccino orzechowego, proszek
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 800 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 6 łyżek cappuccino orzechowego, proszek
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek dżemu np. porzeczkowy
- 2 łyżki kakao
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jajka
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
razem
z
proszkiem
i
cappuccino.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
powstanie
gęsta
masa.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy,
zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Dół
wkładamy
do
formy
i
smarujemy
dżemem.
600
ml
mleka
zagotowujemy
razem
z
cukrem.
Do
pozostałego
mleka
przesiewamy
proszek
budyniowy,
mąkę,
cappuccino
oraz
dodajemy
żółtka.
Dokładnie
mieszamy
i
cały
czas
mieszając
dodajemy
niewielkim
strumieniem
do
gorącego
mleka.
Gotujemy
na
niedużym
ogniu,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Gotowy
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Wykładamy
na
dżem
i
przykrywamy
drugim
blatem
biszkoptowym.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę,
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
ostudzoną
żelatynę.
Wykładamy
na
biszkopt
i
wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.