Ciasto owocowy urwis to połączenie ciasta czekoladowego, kremu straciatella z bananami i galaretką z truskawkami.
Ciasto można przygotować dzień wcześniej i kolejnego dnia dla fanów mokrych ciast polecam nasączyć np. mocnym naparem słodkiej kawy lub herbaty z odrobiną cytryny.
Krem straciatella z kawałkami czekolady jest leciutki, słodki i doskonale pasuje do bananów.
Wierzch to soczyste i lekko kwaśne truskawki zatopione w słodkiej galaretce.
Przepyszne połączenie smaków, które zachwyci w letnie spotkania, urodziny lub święta.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I SERNIKOWĄ PIANKĄ
CIASTO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

CIASTO OWOCOWY URWIS
SKŁADNIKI:
WARSTWA TRUSKAWKOWA
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml gorącej wody
- ok. 200 – 250 g truskawek
CIASTO CZEKOLADOWE
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
KREM STRACIATELLA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 3 – 4 średnie banany
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę ( ok. 5 – 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy olej oraz w kilku porcjach suche składniki i szczyptę soli. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 18 – 20 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Banany kroimy wzdłuż na pół i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem (jeśli używasz zamiast żelatyny śmietan – fix dodaj proszek w tym momencie). Następnie cały czas miksując na niskich obrotach miksera dodajemy przesiany cukier puder, wsypujemy startą czekoladę i wlewamy powoli żelatynę.
Około 3 łyżek kremu wykładamy na spód ciasta czekoladowego, układamy banany i przykrywamy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki.


ciasto wygląda obłędnie, a czy warstwe z galaretką można zastosować np z borówkami czy np brzoskwiniami ? i jak Pani myśli podobne były by proporcje oczywiście na tą warstwę galaretkową?
Tak, można zastąpić:) owoców można dodać więcej lub mniej:)
Czy będzie równie dobre na spodzie z herbatników? Cos bez pieczenia.
Pozdrawiam
Myślę, że tak :) Do herbatników można dodać roztopioną czekoladę lub łyżkę kremu nutella.
Czy ciasto z podanych składników nadaje się do upieczenia w tortownicy o średnicy 26 cm?
Tak, ale może być nieco niższe :)