Znajdź swój przepis

Ciasto owocowy urwis

22 czerwca, 2025

Ciasto owocowy urwis to połączenie ciasta czekoladowego, kremu straciatella z bananami i galaretką z truskawkami.

Ciasto można przygotować dzień wcześniej i kolejnego dnia dla fanów mokrych ciast polecam nasączyć np. mocnym naparem słodkiej kawy lub herbaty z odrobiną cytryny.

Krem straciatella z kawałkami czekolady jest leciutki, słodki i doskonale pasuje do bananów.

Wierzch to soczyste i lekko kwaśne truskawki zatopione w słodkiej galaretce.

Przepyszne połączenie smaków, które zachwyci w letnie spotkania, urodziny lub święta.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I SERNIKOWĄ PIANKĄ

CIASTO KINDER DELICE

CIASTO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

owocowy urwis

CIASTO OWOCOWY URWIS

SKŁADNIKI:

WARSTWA TRUSKAWKOWA

REKLAMA:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml gorącej wody
  • ok. 200 – 250 g truskawek

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

KREM STRACIATELLA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • 3 – 4 średnie banany
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia.

Mąkę przesiewamy razem z kakao do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę ( ok. 5 – 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy olej oraz w kilku porcjach suche składniki i szczyptę soli. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 18 – 20 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Banany kroimy wzdłuż na pół i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem (jeśli używasz zamiast żelatyny śmietan – fix dodaj proszek w tym momencie). Następnie cały czas miksując na niskich obrotach miksera dodajemy przesiany cukier puder, wsypujemy startą czekoladę i wlewamy powoli żelatynę.

Około 3 łyżek kremu wykładamy na spód ciasta czekoladowego, układamy banany i przykrywamy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki.

owocowy urwis
owocowy urwis

Dołącz do dyskusji

  1. ciasto wygląda obłędnie, a czy warstwe z galaretką można zastosować np z borówkami czy np brzoskwiniami ? i jak Pani myśli podobne były by proporcje oczywiście na tą warstwę galaretkową?

    1. Tak, można zastąpić:) owoców można dodać więcej lub mniej:)

  2. Czy będzie równie dobre na spodzie z herbatników? Cos bez pieczenia.
    Pozdrawiam

    1. Myślę, że tak :) Do herbatników można dodać roztopioną czekoladę lub łyżkę kremu nutella.

  3. Czy ciasto z podanych składników nadaje się do upieczenia w tortownicy o średnicy 26 cm?

    1. Tak, ale może być nieco niższe :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij