Znajdź swój przepis

Ciasto palce lizać

25 października, 2024

Ciasto palce lizać to przepyszny przekładaniec na kruchym cieście z kremem kajmakowym i śmietankowym oraz warstwą z ciasta i bezy.

Rewelacyjne ciasto, które zachwyca swoim smakiem, dzięki pysznym warstwom.

Kruche ciasto możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Kolejnego dnia upiec zgodnie z przepisem.

Krem kajmakowy jest bardzo prosty i wystarczy połączyć masło z kajmakiem. Jeśli lubisz możesz do kremu dodać zmielone i lekko podprażone orzechy włoskie.

Warstwa śmietankowa jest leciutka jak chmurka, delikatna i świetnie równoważny smaki całego ciasta.

REKLAMA:

Kruche ciasto z bezą to słodkie i chrupiące zwieńczenie całego przepisu. Wierzch bezy możesz obsypać delikatnie płatkami migdałowymi.

Bezę po upieczeniu przechowujemy szczelnie owiniętą, aby nie dostało się do niej zbyt dużo wilgoci i była dalej chrupiąca i leciutka.

Ten przepis polecam szczególnie na ważne okazje i święta. Obłędnie pyszne ciasto, które na długo zostaje w pamięci.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

SERNIK Z BUDYNIEM

CZEKOLADOWE CIASTO Z NUTELLĄ

REKLAMA:
ciasto palce lizać

CIASTO PALCE LIZAĆ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 300 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 4 zimne żółtka (rozmiar L)
  • szczypta soli

BEZA

  • 4 duże białka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
  • szczypta soli

KREM KAJMAKOWY

  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 300 g kajmaku

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy zimne żółtka, szczyptę soli i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Natomiast drugą wylepiamy dno formy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut do zarumienienia. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i zostawiamy na boku do wystudzenia.

Ponownie wykładamy formę papierem do pieczenia i wylepiamy dno pozostałym ciastem. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Podczas miksowania stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczana lub proszek budyniowy.
Bezę wykładamy na surowy spód z ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160ºC i podpiekamy przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 120ºC i pieczemy dalej przez ok. 50 minut, aż beza będzie chrupiąca na zewnątrz. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce kajmak. Na dnie formy układamy blat z kruchego ciasta i smarujemy kremem kajmakowym.

Żelatynę zalewamy 3 – 4 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia. Przez kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Żelatynę mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na warstwę kajmakową i przykrywamy blatem ciasta z bezą. Gotowe owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW NA CIASTA Z KREMEM

ciasto palce lizać

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij