Ciasto Pawełek na kakaowym biszkopcie z kremem czekoladowym na bazie popularnych batoników i wierzchem z warstwą śliwki w czekoladzie.
Biszkopt kakaowy jest leciutki, puszysty i nie wymaga użycia proszku do pieczenia. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest stabilne i nie opada po upieczeniu.
Krem z dodatkiem batoników jest słodziutki, czekoladowy i lekki. Doskonale pasuje do kakaowego biszkoptu.
Wierzch dla przełamania smaków to śliwka w czekoladzie tzw. czekośliwka domowej roboty, którą w łatwy sposób przygotujesz samodzielnie.
Jeśli nie masz tyle czasu wystarczy słoiczek dobrych powideł śliwkowych wymieszanych z roztopioną gorzką czekoladą.
Przepyszne ciasto, które sprawdzi się na przeróżne okazje od świąt po imprezy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO PAWEŁEK
SKŁADNIKI:
KAKAOWY BISZKOPT
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku
- szczypta soli
KREM „PAWEŁEK”
- 2 batoniki czekoladowe Pawełki Toffi
- 100 g mlecznej czekolady
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
WIERZCH
- 4 łyżki śliwki w czekoladzie z TEGO przepisu lub powideł śliwkowych
- 50 – 60 g mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz mąką ziemniaczaną do miseczki.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy lub miksujemy. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części (można lekko nasączyć naparem z herbaty lub kawy).
Batoniki i kawałki czekolady mlecznej przekładamy do rondelka i zalewamy 100 ml śmietanki. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy powoli żelatynę oraz roztopione batoniki z czekoladą i delikatnie mieszamy trzepaczką lub miksujemy. Wykładamy na blat biszkoptowy i przykrywamy drugą częścią. Wierzch smarujemy śliwkami w czekoladzie lub powidłami śliwkowymi. Wkładamy do lodówki na minim kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem czekoladę roztapiamy w rondelku i na wierzchu wykonujemy fikuśne kształty. Ja roztopioną czekoladę przełożyłam do woreczka cukierniczego, lekko wycięłam róg i wykonałam paski.