Ciasto pistacjowe bez pieczenia na biszkoptach. Przepyszne, leciutkie i proste ciasto z dużą ilością kremu pistacjowego.
Biszkopty zanurzone w naparze z kawy, delikatny i leciutki jak chmurka krem pistacjowy z białą czekoladą. Całość obsypana posiekanymi pistacjami.
Kupując krem pistacjowy warto zwrócić uwagę na skład, aby były w nim jedynie pistacje i ewentualnie odrobina soli. Mój krem był na bazie zmielonych pistacji prażonych, bez cukru.
Jeśli masz dużą ilość pistacji warto do kremu dodać zmielone orzechy, deser zyska na smaku.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ
CIASTO PISTACJOWE BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI:
KREM PISTACJOWY
- 200 g pasty lub kremu pistacjowego (u mnie niesłodzona)
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 2 – 3 łyżki cukru pudru.
- 250 g serka mascarpone
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 200 ml mocnego naparu z kawy
- 3 – 4 łyżki posiekanych pistacji do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Dzień wcześniej podgrzewamy śmietankę, następnie dodajemy kawałki białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
Kolejnego dnia biszkopty na chwilkę zanurzamy w naparze z kawy i układamy na dnie formy. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Mieszaninę schłodzonej śmietanki z czekoladą miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy pistacjową pastę oraz przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopty, dalej pozostała część kremu i zatopione w kawie biszkopty. Całość wkładamy do lodówki na kilak godzin lub całą noc. Przed podaniem dekorujemy posiekanymi pistacjami.