Ciekawie wyglądające ciasto poranna rosa z kuleczkami kokosowo-serowymi zatopionymi w cieście ucieranym i kremem śmietankowym. Ciasto jest wielosmakowe i pięknie prezentuje się po przekrojeniu.
Ciasto w wykonaniu przypomina fale dunaju, ale zamiast wiśni zatapiamy w nim kuleczki.
Samo ciasto jest maślane, wilgotne i dosyć zwarte w konsystencji. Kuleczki są bardzo proste w przygotowaniu i możesz je wykonać wcześniej i przechowywać w lodówce nawet dwa dni.
Kuleczki mają serowo-kokosowy smak i nie rozpadają się podczas pieczenia. Są słodziutkie i wilgotne. Wiórki warto wcześniej lekko rozdrobić w malakserze, aby łatwiej się formowały w masie i nie drażniły podczas jedzenia.
Ciasto poranna rosa to na pewno bardzo smaczny i ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się idealnie na święta lub inne uroczystości. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje i nie traci smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO PORANNA ROSA
SKŁADNIKI NA KULECZKI SEROWE:
- 300 g twarogu w kostce
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 żółtka
- 100 g wiórków kokosowych
- 1-2 łyżeczki kaszki manny
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki maki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 4 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Twaróg
rozdrabniamy
widelcem
razem
z
żółtkami
oraz
cukrem.
Następnie
dodajemy
wanilię,
wiórki
(możemy
je
rozdrobnić
w
malakserze)
oraz
łyżeczkę
kaszki.
Dokładnie
mieszamy
i
formujemy
kuleczki
wielkości
orzecha
włoskiego.
Jeśli
masa
jest
za
rzadka
można
dodać
jeszcze
jedną
łyżeczkę
kaszki.
Wkładamy
do
pojemniczka,
owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
min.
2
godz
lub
całą
noc.
Wszystkie
składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Formę
o
wym.
23×23
cm
lub
nieco
mniejszą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
i
sodą.
Miękkie
masło
miksujemy
razem
z
cukrem
na
tzw.
puch.
Następnie
dodajemy
po
jednym
jajku
oraz
śmietanę.
W
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
2/3
ciasta
wykładamy
na
dno
formy.
Do
pozostałej
części
ciasta
dodajemy
mleko
oraz
przesiane
kakao
i
miksujemy
do
połączenia.
Wykładamy
po
łyżeczce
na
wierzch
jasnego
ciasta
i
delikatnie
rozsmarowując
na
całej
powierzchni.
Kuleczki
układamy
na
cieście
w
rzędach
jeden
obok
drugiej
w
niedużych
odstępach.
Wciskamy
w
ciasto
prawi
do
dna.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40-45
min.
do
tzw.
suchego
patyczka
i
lekkiego
zarumienienia
kuleczek.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
powoli
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
ciasto
i
oprószamy
posypką
czekoladową
lub
polewą
czekoladową.
Wkładamy
do
lodówki
na
ok.
2
godz.
Komentarze
Dzień dobry, dziś pierwszy raz piekłam ciasto Poranna rosa. Miestety w jasnym cieście pojawił się zakalec. Proszę o poradę, gdzie mogłam popełnić błąd. Pozdrawiam
moze zbyt długie miksowanie?
Upiekłam to ciasto i powiem tak: czego to ludzie nie wymyślą. To ciasto jest takie nijakie. Nie żebym chciała Pani coś ubliżyć, ale mi ono czy smakuje to trudno powiedzieć. Wiem , gdzie jest problem tego smaku. Brak powera. Mimry z mamrami. Wiem jak to poprawić. I tak zrobię kolejnym razem. To będzie ser doprawiony jak na sernik – konkretnie i zdecydowanie – słodki z masą jajeczną, dodatkiem olejku arakowego i dopiero kokos. To musi mieć smak bo jest jałowe, a szkoda pracy. Ciasto to może byc biszkopt ciemny z dodatkiem oleju i będzie lżejsze i bardziej miękkie. I dopiero jakiś krem czy galaretka i polewa. Bo tak to jemy jako domownicy i nie możemy sie dopatrzyc smaku żadnego. To tyle. Wiem, ze nie jest to Pani pomysł więc tylko oceniam ciasto jako takie, trzeba wg mnie dać mu smaku zdecydowanego.