Ciekawie wyglądające ciasto poranna rosa z kuleczkami kokosowo-serowymi zatopionymi w cieście ucieranym i kremem śmietankowym. Ciasto jest wielosmakowe i pięknie prezentuje się po przekrojeniu.
Ciasto w wykonaniu przypomina fale dunaju, ale zamiast wiśni zatapiamy w nim kuleczki.
Samo ciasto jest maślane, wilgotne i dosyć zwarte w konsystencji. Kuleczki są bardzo proste w przygotowaniu i możesz je wykonać wcześniej i przechowywać w lodówce nawet dwa dni.
Kuleczki mają serowo-kokosowy smak i nie rozpadają się podczas pieczenia. Są słodziutkie i wilgotne. Wiórki warto wcześniej lekko rozdrobić w malakserze, aby łatwiej się formowały w masie i nie drażniły podczas jedzenia.
Ciasto poranna rosa to na pewno bardzo smaczny i ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się idealnie na święta lub inne uroczystości. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje i nie traci smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO PORANNA ROSA
SKŁADNIKI NA KULECZKI SEROWE:
- 300 g twarogu w kostce
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 żółtka
- 100 g wiórków kokosowych
- 1-2 łyżeczki kaszki manny
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki maki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 4 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Twaróg rozdrabniamy widelcem razem z żółtkami oraz cukrem. Następnie dodajemy wanilię, wiórki (możemy je rozdrobnić w malakserze) oraz łyżeczkę kaszki. Dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest za rzadka można dodać jeszcze jedną łyżeczkę kaszki. Wkładamy do pojemniczka, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 2 godz lub całą noc.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 23×23 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz śmietanę. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. 2/3 ciasta wykładamy na dno formy. Do pozostałej części ciasta dodajemy mleko oraz przesiane kakao i miksujemy do połączenia. Wykładamy po łyżeczce na wierzch jasnego ciasta i delikatnie rozsmarowując na całej powierzchni. Kuleczki układamy na cieście w rzędach jeden obok drugiej w niedużych odstępach. Wciskamy w ciasto prawi do dna. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka i lekkiego zarumienienia kuleczek.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na ciasto i oprószamy posypką czekoladową lub polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
Dzień dobry, dziś pierwszy raz piekłam ciasto Poranna rosa. Miestety w jasnym cieście pojawił się zakalec. Proszę o poradę, gdzie mogłam popełnić błąd. Pozdrawiam
moze zbyt długie miksowanie?
Upiekłam to ciasto i powiem tak: czego to ludzie nie wymyślą. To ciasto jest takie nijakie. Nie żebym chciała Pani coś ubliżyć, ale mi ono czy smakuje to trudno powiedzieć. Wiem , gdzie jest problem tego smaku. Brak powera. Mimry z mamrami. Wiem jak to poprawić. I tak zrobię kolejnym razem. To będzie ser doprawiony jak na sernik – konkretnie i zdecydowanie – słodki z masą jajeczną, dodatkiem olejku arakowego i dopiero kokos. To musi mieć smak bo jest jałowe, a szkoda pracy. Ciasto to może byc biszkopt ciemny z dodatkiem oleju i będzie lżejsze i bardziej miękkie. I dopiero jakiś krem czy galaretka i polewa. Bo tak to jemy jako domownicy i nie możemy sie dopatrzyc smaku żadnego. To tyle. Wiem, ze nie jest to Pani pomysł więc tylko oceniam ciasto jako takie, trzeba wg mnie dać mu smaku zdecydowanego.