Ciasto powidłowy obłoczek na bazie kakaowego biszkoptu z powidłami, kremem maślanym oraz orzechowym z chrupiącą bezą.
Ciasto jest lekkie, kremowe z dodatkiem powideł śliwkowych, które doskonale pasują jako kontrast dla słodkiej bezy.
Ciasto można wykonać w dwóch etapach: wcześniej ciasto i następnego dnia bezę lub odwrotnie.
Bezę przechowujemy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku i nakładamy na ciasto przed podaniem, dzięki temu będzie chrupiącą na zewnątrz i piankowa w środku.
Ciasto powidłowy obłoczek będzie doskonałym ciastem jesiennym na rodzinne spotkania, święta lub uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO POWIDŁOWY OBŁOCZEK
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY:
- 800 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 300 g masła np. Lurpak, temp. pokojowa
- 3 łyżki masy kajmakowej, orzechowej
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 1/2 małego słoiczka powideł śliwkowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części
i
smarujemy
powidłami.
600
ml
mleka
zagotowujemy
razem
cukrem
i
wanilią.
Do
pozostałego
dodajemy
przesiany
proszek
budyniowy
i
wlewamy
do
gorącego
mleka.
Cały
czas
mieszamy,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Gotowy
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
miksujemy
przez
chwilę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Połowę
kremu
wykładamy
na
powidła
i
przykrywamy
biszkoptem
oraz
ponownie
smarujemy
powidłami.
Do
pozostałego
kremu
dodajemy
po
łyżce
masę
kajmakową
i
miksujemy
do
połączenia.
Wykładamy
na
powidła.
Wstawiamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Białka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
przesiewamy
mąkę
oraz
dodajemy
sok
z
cytryny.
Wykładamy
do
identycznej
formy
wyłożonej
papierem
do
pieczenia
i
tworzymy
fikuśny
kształt
np.
łyżką.
Wkładamy
do
rozgrzanego
piekarnika
do
140
C
i
od
razu
zmniejszamy
do
120
C
i
pieczemy
przez
1,5
godz.
Studzimy
przy
lekko
uchylonym
piekarniku.
Przed
podaniem
nakładamy
bezę
na
ciasto
i
kroimy.