Znajdź swój przepis

Ciasto princessa zebra

8 grudnia, 2017

Ciasto princessa zebra to przekładaniec bez pieczenia. Krem śmietankowy z kokosem i białą czekoladą, jagody oraz przełożenie herbatnikami kakaowymi. Przepyszne i proste ciasto.

Ciasto nie wymaga pieczenia, ale musi przez noc poleżeć w lodówce, aby herbatniki zmiękły pod wpływem masy.

Ciasto princessa zebra na pewno będzie smakowało dzieciom, ale nie tylko. Ciasto jest lekkie z dużą ilością kremu, słodziutkie z przełamaniem jagodami. Warstwy ciasta fajnie wyglądają po przekrojeniu i przypominają znany batonik princessa.

Do kremu możesz dodać równiej troszeczkę likieru kokosowego w wersji ciasta dla dorosłych.

Polecam dla osób, które szukają szybkiego przepisu na deser i zarazem uwielbiają słodkie ciasta.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Ciasto princessa

CIASTO PRINCESSA ZEBRA

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 350 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych

DODATKOWO:

  • 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
  • słoiczek dżemu jagodowego

Czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz dodajemy czekoladę, chwilę miksujemy.
Herbatniki układamy na dnie blaszki (24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Smarujemy dżemem, aby powstała cienka warstwa na herbatnikach. Wykładamy 1/3 kremu i oprószamy workami. Ponownie herbatniki, dżem, krem, wiórki. Ostatni raz powtarzamy składniki. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. Kroimy tuż przed podaniem.

Ciasto princessaCiasto princessa Ciasto princessa Ciasto princessa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto pychota, polecam 🤤

  2. Kremówka says:

    Czy jeśli dam 500 ml kremówki a więcej mascarpone to będzie ok?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x