Ciasto princessa zebra to przekładaniec bez pieczenia. Krem śmietankowy z kokosem i białą czekoladą, jagody oraz przełożenie herbatnikami kakaowymi. Przepyszne i proste ciasto.
Ciasto nie wymaga pieczenia, ale musi przez noc poleżeć w lodówce, aby herbatniki zmiękły pod wpływem masy.
Ciasto princessa zebra na pewno będzie smakowało dzieciom, ale nie tylko. Ciasto jest lekkie z dużą ilością kremu, słodziutkie z przełamaniem jagodami. Warstwy ciasta fajnie wyglądają po przekrojeniu i przypominają znany batonik princessa.
Do kremu możesz dodać równiej troszeczkę likieru kokosowego w wersji ciasta dla dorosłych.
Polecam dla osób, które szukają szybkiego przepisu na deser i zarazem uwielbiają słodkie ciasta.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO PRINCESSA ZEBRA
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 350 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
DODATKOWO:
- 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
- słoiczek dżemu jagodowego
Czekoladę
ścieramy
na
tarce
o
średnich
oczkach.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
serkiem
mascarpone
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
dodajemy
czekoladę,
chwilę
miksujemy.
Herbatniki
układamy
na
dnie
blaszki
(24×24
cm)
wyłożonej
papierem
do
pieczenia
lub
folią.
Smarujemy
dżemem,
aby
powstała
cienka
warstwa
na
herbatnikach.
Wykładamy
1/3
kremu
i
oprószamy
workami.
Ponownie
herbatniki,
dżem,
krem,
wiórki.
Ostatni
raz
powtarzamy
składniki.
Owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.
Kroimy
tuż
przed
podaniem.